Koronavīruss uz atsevišķām virsmām tiešām var dzīvot 72 stundas (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Facebook strauji izplatās ziņa, kur cilvēki aicināti pastiprināti ievērot  higiēnu un maksimāli izvairīties no sabiedriskām vietām, jo jaunais koronavīruss gaisā saglabājas trīs stundas, bet uz virsmām pat 72 stundas. Vairāki Re:Check lasītāji raksta un vaicā, vai tā ir taisnība vai tomēr panikas celšana. 

Tuvu patiesībai-apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes.

Pētījums par vīrusa dzīvotspēju dažādās vidēs liecina, ka, neņemot vērā atsevišķas nianses, tā ir taisnība.

Foto: Re:baltica

Daudzu tālāk padotajā Facebook ierakstā nav norādīts informācijas avots. Taču zināms, ka vairāku amerikāņu zinātnieku grupa nesen veica pētījumu par to, cik ilgi jaunais koronavīruss var izdzīvot. Gaisā tas tiešām noturas līdz trim stundām, uz plastmasas virsmām – līdz pat 72 stundām. Tomēr jāņem vērā pētījumā un Džona Hopkinsa universitātes skaidrojošajā materiālā teiktais, ka tik ilgu laiku izdzīvo tikai pavisam neliela daļa vīrusa materiāla. Pētījumā pēc 72 stundām uz plastmasas, piemēram, vairs bija palicis mazāk nekā 0,1% vīrusa materiāla, līdz ar to arī iespēja inficēties krietni samazinās. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, ka uz citiem materiāliem vīruss nedzīvo tik ilgi.

Foto: Re:baltica

Džona Hopkinsa medicīnas skolas profesore Kerolaina Makhamera rakstā arī skaidro, ka pilieni, kas izdalās pie klepus vai izelpas, dzīvā dabā uz zemes nokrīt ātrāk nekā eksperimentāli laboratorijas apstākļos.

Tomēr nepieciešamība ievērot dažādus piesardzības pasākumus saglabājas. Arī Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka bieži mazgāt rokas, tāpat veikalos cilvēkiem obligāti jāievēro divu metru distanci vienam no otra.

Secinājums: Tiesa, ka vīruss gaisā var saglabāties 3 stundas, bet uz plastmasas virsmām – pat 72 stundas. Jāņem vērā, ka vīrusa materiāla daudzums uz virsmām laika gaitā pakāpeniski samazinās, un pēc 72 stundām tā ir pavisam nedaudz.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu