Mūžzaļais krāšņums dārzā: kā pareizi stādīt un kopt tūjas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tūjas ir mūžzaļi krūmi, kuriem ir ap 120 paveidu, un to mūžs ilgst pat līdz 150 gadiem. Ainavu dizainā ar tūjām noformē apmales, alejas, no tām veido dzīvžogus. Kā tās pareizi kopt un izaudzēt?

Lai tūjas dzīvotu ilgi un krāšņi zaļotu, nevis skumdinātu ar apbrūnējušu, puskailu sānu, ir svarīgi tās pareizi stādīt, audzēt un apgriezt. Tomēr tūju kopšana ir salīdzinoši vienkārša un neprasa daudz laika.

Kā izvēlēties piemērotāko šķirni?

Tūju daudzveidība ļauj katram dārzniekam izvēlēties tieši to šķirni, kas iecerētajai ainavai dos īsto akcentu. Dzīvžogam vispopulārākās šķirnes ir Brabants un Smaragds. Brabants aug ātrāk (līdz 30 cm gadā) – uz visām pusēm un ar laiku būs diezgan liels diametrā. Smaragds aug lēnāk (līdz 10 cm gadā), bet zari atrodas tuvāk viens otram, veidojot ļoti biezu zaļo kolonnu.

Dobei, alpu kalniņam vai mauriņa akcentam labāk izvēlēties dekoratīvākas šķirnes, piemēram, Danica, Golden Globe, Golden Tuffet, kuru augstums nepārsniedz 1 m.

Galvenais, kas jāņem vērā, – tūjas var augt mālainā vai purvainā augsnē, taču vislabāk tām patīk velēna ar kūdru un smiltīm. Tāpat daudz labāk tās jutīsies gaišā vietā, nevis ēnā.

Foto: Unsplash

Pareiza stādīšana

Tūjas vislabāk stādīt pavasarī, jo rudenī pastāv risks, ka līdz ziemas pienākšanai augi nepaspēs adaptēties gruntī un aizies bojā. Veidojot dzīvžogu, attālumam starp stādiem jābūt no 0,5 līdz 0,7 metriem, atkarībā no auga šķirnes.

Brabantiem atstatums var būt lielāks, savukārt Smaragdam tas pieļaujams arī mazāks.

“Ja stādāt tūjas kā aleju, būtu ieteicams rakt bedres stādīšanai 3,5 – 4 metru attālumā. Bedrei jābūt 0,6 – 0,8 metrus dziļai. Tūjām patīk diezgan skāba augsne, PH līmenim ir jābūt 4,5 – 5,5. Ja augsne ir mālaina, jāizmanto arī drenāža – keramzīts,” iesaka Līna Spure.

Svarīgi arī pareizi sagatavot augu stādīšanai.

Vispirms auga saknes jāiemērc ūdenī un jātur līdz brīdim, kamēr pārstāj izdalīties gaisa burbulīši. Tad augu var likt sagatavotajā bedrē, to aizbērt un noblīvēt, īpaši cenšoties nesabojāt stumbra pamatni.

“Tūjas ir arī bagātīgi jāaplaista. Katram stādam vajadzīgi 14 – 16 litri ūdens.

Kad tas izžūst, auga saknes jāsargā no karstuma un aukstuma, tāpēc apkārt stumbram ieteicams izklāt priežu mizas, kūdru vai skaidas,” stāsta speciāliste.

Mēneša laikā pēc stādīšanas tūjas jālaista ik nedēļu ar 10 – 20 litriem ūdens, kā arī vēlams tās aprasināt.

Smidzināt var arī ar mēslojumiem, gatavojot tos nedaudz stiprākā koncentrācijā nekā laistīšanai, bet jāņem vērā, ka šo procedūru nav ieteicams veikt saulainā dienā, jo pastāv risks apdedzināt skujas.

Piekopjot regulāru apsmidzināšanu, augi ne tikai padzsies, bet arī tiks nomazgāti no putekļiem. Tūjai kļūs vieglāk elpot, un tā ātrāk augs.

Foto: Unsplash

Tūjām patīk, ka tās palutina

Piebarot tūjas var pavasarī, īpaši ieteicams kopā ar kompleksajiem mēslojumiem lietot arī magnija sulfātu.

Ne visām tūjām patīk, ja tās apgriež, bet atsevišķām šķirnēm tas nepieciešams, lai saglabātu formu. Īpaši tas patīk Brabantam. Apgriešana jāveic pavasarī, pirms atvērušies pumpuri.

Augs jāapgriež ne tikai skaistumam – ja audzējat tūjas dzīvžogam, tas vajadzīgs arī sanitāriem mērķiem.

Ja noformējat apmales vai aleju, apgrieziet vainagus ansambļa skaistumam. Vainags jāveido, kad augs sasniedzis vajadzīgo izmēru. 

Nedrīkst apgriezt dekoratīvas tūjas, kuru forma ir aplis, – Danica, Golden Globe un citas. Protams, tas neatteicas uz sauso zaru jeb sanitāro apgriešanu.

Tūju apgriešanai piemērots ass sekators, lai izvairītos no dzinumu sakapāšanas un iespiedumu rašanās.

Dažām tūjām pietiek ar vienu apgriešanu gadā, citas prasa pastāvīgu vainaga formēšanu. Ja tūjas tiek “frizētas” bieži, jāņem vērā, ka augs kļūs vājāks, ja nogriezīsiet vairāk nekā trešdaļu dzinumu.

Instrumenti obligāti jādezinficē pirms lietošanas, bet, ja ir liels darba apjoms, tos ieteicams dezinficēt arī griešanas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu