"Negribu pēdējos mirkļus pavadīt pilnīgā vientulībā" (4)

89 gadus vecs spānis, kurš Covid-19 laikā aizbēga no pansionāta
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Google Maps, Publicitātes

89 gadus vecais dons Rafaels aizbēga no augstas klases veco ļaužu pansionāta, kad saprata, ka Covid-19 uzliesmojuma laikā viņam tur vairs nav droši atrasties, ziņo laikraksts "El Pais". Viņa gadījums parāda, kādu iespaidu uz aprūpes iestādēm atstāj globālā pandēmija.

Bija pienācis vakariņu laiks "Madrid Loreto" veco ļaužu rezidencē. Pansionāta darbinieks nolika traukus dona Rafaela dzīvoklī, kur viņš bija izolējies kopš jaunā koronavīrusa uzliesmojuma sākuma. Dons Rafaels pamanīja, ka darbinieks izskatās tā, it kā būtu raudājis.

"Vai esi redzējis kādu mirušo?" viņš jautāja.

"Sešus, don Rafael," atbildēja darbinieks.

"Kuri tie bija?" 

"Hortenzija, Končita, Leopoldo..."

Dons Rafaels visus nosauktos pazina personīgi. Tobrīd viņš pa īstam saprata, kas notiek ārpus viņa istabas. Daudzi pansionāta darbinieki bija paņēmuši slimības lapas. Veļas mazgātava nedarbojās jau vairākas dienas. Neviens nenāca uzkopt istabas tiem iemītniekiem, kuriem bija koronavīrusa simptomi, jo darbinieki baidījās inficēties.

Dons Rafaels paņēma telefonu un piezvanīja meitai. Viņam vajadzēja pēc iespējas ātrāk tikt prom no pansionāta.

Pasaules uzmanība pievērsās situācijai Spānijas veco ļaužu pansionātos, kad karavīri, dodoties dezinficēt telpas, vairākās vietās atrada vecos ļaudis pamestus likteņa varā. Darbinieki bija pansionātus pametuši, uzzinot, ka tur sācis izplatīties jaunais koronavīruss. Dažos gadījumos sirmgalvji tika atrasti miruši savās gultās.

Spānijā lielā mirušo skaita un individuālo aizsardzības līdzekļu trūkuma dēļ apstājās apbedīšanas pakalpojumu sniegšana. Madrides ledus hallē tika ierīkots pagaidu morgs, līdz situācija uzlabosies.

Rafaels Garsija, kuru biežāk dēvē par donu Rafaelu, dzīvo divistabu dzīvoklī "Madrid Loreto" veco ļaužu rezidencē. Viņa sieva pirms sešiem mēnešiem nomira Kordobā. Lai arī bērni donu Rafaelu aicināja pie sevis, viņš nolēma dzīvot kopā ar sava vecuma cilvēkiem. Viņš nevēlējās kļūt par nastu.

Dons Rafaels ir jurists un kriminologs, kurš 43 sava mūža gadus strādājis Spānijas Iekšlietu ministrijā. Dzīvoklis un aprūpe "Madrid Lotero" rezidencē mēnesī izmaksā 3400 eiro.

"Sapratu, ka man jātiek prom, kad netiešā veidā no darbinieka, kura vārdu esmu solījis neatklāt, uzzināju, ka mana veselība un pat dzīvība ir briesmās," telefonsarunā skaidro dons Rafaels. Viņš tagad dzīvo pie meitas.

20.martā viņš aizbēga no pansionāta, tikpat kā neko nepaņemot līdzi.

Madrides pašvaldība 8.martā aizliedza veco ļaužu pansionātos ielaist apmeklētājus, un kopš tā laika daudzas ģimenes sūdzējušās par grūtībām sazināties ar saviem tuviniekiem. Daudzi pansionātu darbinieki saslimuši vai uzrakstījuši atlūgumus, un aprūpes iestādes vairs netiek galā ar saviem iemītniekiem. Daudzi vecīši paši ir saslimuši, un viņiem ir grūti sazināties ar ārpasauli.

Dons Rafaels regulāri runāja un tikās ar savu meitu, un tas bija viņa paša lēmums - Covid-19 uzliesmojumu pārlaist veco ļaužu rezidencē, lai nepakļautu inficēšanās riskam savus tuviniekus. Pirmais saslimšanas gadījums "Madrid Lotero" pansionātā tika atklāts jau marta sākumā. Saslimušo nogādāja slimnīcā. Dons Rafaels neilgi pirms tam bija ar vīrieti ieturējis maltīti pie viena galda.

Dons Rafaels pēc tam pašizolējās savā rezidences dzīvoklītī. Viņš katru dienu 30 minūtes pastaigājās pa abām istabām, internetā izlasīja jaunākās ziņas, datorā paspēlēja šahu. "Esmu piedzīvojis gana daudz grūtu situāciju, gan personīgas, gan ar citiem cilvēkiem saistītas. Taču nekas mani nesagatavoja tam, kas notika rezidencē," viņš stāsta. 

Pat darbinieka teiktais par sešiem mirušajiem neparādīja, kāds ir pansionāta iekšējās krīzes patiesais mērogs.

Kopš Spānijā sākās Covid-19 epidēmija, pansionātā nomiruši 22 iemītnieki.

Kad medijos parādījās ziņas par vairāk nekā 20 sirmgalvju nāvi citā Madrides veco ļaužu rezidencē, dona Rafaela meita piezvanīja sociālajiem dienestiem un vairākkārt jautāja, vai kāds no "Madrid Loreto" iedzīvotājiem ir miris no Covid-19. Atbilde bija nomierinoša: "Nē, protams, ne!"

"Madrid Loreto" pansionāts pieder uzņēmumam "Orpea". Kad medijos parādījās ziņas par nāves gadījumiem citā tam piederošajā pansionātā "Monte Hermoso", kompānija saņēma milzīgu daudzumu satrauktu radinieku zvanu, atzīst uzņēmuma pārstāvis Rikardo Buho. Viņš apgalvo, ka tikai vīrietim, ar kuru dons Rafaels ieturēja maltīti, esot apstiprināts Covid-19. 

Pēc tam vēl 11 citi pansionāta iemītnieki nomira pēc slimības ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem, taču testi netika veikti un tāpēc nav oficiāla apstiprinājuma, ka tie bija saistīti ar jauno koronavīrusu. Pārējie nāves gadījumi savukārt esot saistīti ar to, ka rezidence uzņem paliatīvās aprūpes pacientus, kuri tur aizvada pēdējo savas dzīves cēlienu, apgalvo Buho. Viņš nesniedza informāciju par atšķirībām nāves gadījumu skaitā pirms un pēc uzliesmojuma sākšanās Spānijā.

Taču dons Rafaels saka, ka neesot gribējis piedzīvot tādu pašu likteni kā citi cilvēki, ar kuriem viņš dzīvoja kopā. Sazinājies ar meitu, viņš pēdējoreiz izgāja no rezidences, pasakot ardievas administratorei. "Kaut arī man jau ir gandrīz 90 gadi, es staigāju lēni un man ir nopietnas hroniskas veselības problēmas, es negribu nolaidības dēļ pavadīt savas dzīves pēdējos mirkļus, ja tie būs pienākuši, pilnīgā vientulībā."

Trešdien Spānija reģistrēto Covid-19 nāves gadījumu skaita ziņā apsteidza Ķīnu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu