Ārkārtējās situācijas laikā īpašu uzmanību viltus ziņu monitorēšanai pievērsis arī Valsts drošības dienests

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs foto.
Dators. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Ārkārtējās situācijas laikā īpašu uzmanību viltus ziņu monitorēšanai pievērsis arī Valsts drošības dienests (VDD), informēja Iekšlietu ministrijā.

Kopš Covid-19 krīzes sākuma VDD strādā 24/7 režīmā, sniedzot nepieciešamo atbalstu Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) un Ārlietu ministrijai.

Līdzīgi kā ikdienā VDD monitorē informatīvo telpu, lai varētu identificēt iespējamus apdraudējumus nacionālajai drošībai un dezinformācijas kampaņas.

VDD redzeslokā regulāri nokļūst dažādas viltus ziņas, kas saistītas ar Covid-19. Ja šajās ziņās nav saskatāmi iespējami apdraudējumi nacionālajai drošībai, taču to iespaidā var tikt traucēta sabiedriskā kārtība un drošība, VDD informē par tām Valsts policiju.

"Patlaban informatīvajā telpā atrodamas daudzas viltus ziņas saistībā ar Covid-19 izcelsmi, ārstēšanu, saslimšanas gadījumiem un citiem faktoriem, un vēlos mierināt sabiedrību, ka šīs ziņas tiek monitorētas, un par rīcību saistībā ar tām lemj Valsts policija. Uzsveru, ka aktuālai un uzticamai informācijai lūdzu izmantot atbildīgo valsts iestāžu oficiālās mājaslapas," norāda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

VDD pārziņā ir Gaisa kuģu pasažieru datu reģistrs. Dienests pēc SPKC pieprasījuma apkopo un izsniedz SPKC datus par konkrētu avioreisu pasažieriem, kuri varēja nonākt kontaktā ar inficētām personām, piemēram, pasažieru sēdvietas un kontaktinformāciju, kā arī citu informāciju, kas nepieciešama SPKC veiktajā epidemioloģiskajā izmeklēšanā. 

Līdz šim VDD Pasažieru informācijas nodaļa ir apstrādājusi un izsniegusi SPKC datus par aptuveni 150 lidojumiem.

Savukārt Ārlietu ministrijai (ĀM) VDD sniedz atbalstu saistībā ar Latvijas iedzīvotāju repatriāciju, katru dienu apkopojot un nosūtot ĀM atsevišķu gaisa pārvadātāju evakuācijas lidojumu pasažieru datus, lai ĀM varētu pārliecināties, ka visi Latvijas valstspiederīgie, kuri bija vērsušies ĀM pēc palīdzības, ir veiksmīgi nokļuvuši Latvijā.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 23 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 244 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu