Vai sejas maskas "Anti Covid-19" ražotāji maldina patērētājus? (10)

Foto: Ekrānuzņēmums no Beatas Jonites "Facebook".
Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad Latvijā un visā pasaulē plosās bīstamais jaunais koronavīruss Covid-19, īpaši audzis ir pieprasījums pēc dažādiem dezinfekcijas un personīgās aizsardzības līdzekļiem, tostarp, sejas maskām. Lai arī maskas ir iecienījušas vairākas sabiedrībā pazīstamas personas, speciālisti brīdina, ka no vīrusa pilnībā pasargā tikai īpaši sertificētas maskas. Šajos apstākļos vairākus jautājums radījis veikala "Nolo" produkts, kurš ne vien nosaukts bīstamās slimības vārdā, bet arī tā aprakstā minēts, ka tas "patiešām strādā". Situāciju skaidro portāls "Apollo".

Aizvadītajās pāris nedēļās dažādus sociālos tīklus pārpludinājuši sludinājumi - rokdarbnieki šīs veselības krīzes laikā piedāvā iegādāties sejas maskas individuālai aizsardzībai. Šo sludinājumu starpā izceļas veikala "Nolo" piedāvājums - viņu pārdotais aksesuārs nosaukts par "#Anti COVID19", savukārt preces aprakstā minēts, ka maska "does not have any medical certificates but really works and can be washed and ironed" ("precei nav medicīnisku sertifikātu, taču tā patiešām strādā, un to var mazgāt un gludināt").

Portāls "Apollo" sazinājās ar zīmola "Nolo" izveidotāju un galveno dizaineri Viktoriju Jonieni, lai uzzinātu, kādēļ maskai piešķirts šāds nosaukums un vai tas, pēc uzņēmuma domām, nemaldina patērētāju ar solījumu "patiešām strādā"? Uzņēmēja stāsta, ka "#Anti COVID19" ir "vienkārši nosaukums" un neredz problēmu šāda veida mārketingam.

"Ar tādu nosaukumu ir lielāka iespēja, ka kāds cilvēks, kurš kaut ko šim meklē, mūs atradīs. Tie nosaukumi vienmēr ir tādi, tāpēc, ka tas ir interneta veikala pamats, tie ir kā atslēgvārdi. Šajā gadījumā atslēgvārds ir "#Covid-19". Mēs neesam liels zīmols ārzemēs, citādāk mūs neatradīs. Bet šādā veidā, mūs var atrast arī ārzemnieki," sarunā min Joniene.

Uz portāla jautājumu par to, vai, viņasprāt, šis nosaukums nemaldina patērētāju par to, ka sejas maska patiešām pasargā pret saslimšanu ar Covid-19, "Nolo" galvenā dizainere min, ka "mēs neesam ne aptieka, ne cita veida specializēts veikals. Mēs esam modes veikals un varam likt tādu nosaukumu, kādu vien vēlamies. Tāpat mums drīzumā gaidāms T-krekls ar uzrakstu "F**k the virus" - tas nenozīmē, ka vēlamies, lai cilvēki stātos dzimumattiecībās ar vīrusu.

Mums ir dumpiniecisks koncepts! Kāpēc ir problēma ar to nosaukumu, es mazliet nesaprotu. Mēs neesam aptieka, mēs esam modes interneta veikals. Savos sociālajos tīklos esam rakstījuši, kāpēc jālieto maskas. Ja grib, var lietot, ja negrib, var nelietot. Mazliet ar humoru. Es neredzu problēmu".

Foto: Ekrānuzņēmums

Uzņēmuma "Facebook" lapā patiesi ir minēts, ka maskas "labi izskatīsies, motivēs nepieskarties sejai, atvairīs svešus šķaudienus un, protams, pasargās no nevēlamiem skūpstiem!" Tiesa, ne internetveikalā, ne sociālajos tīklos uzņēmums nav precizējis, ka maska nepasargā no inficēšanās ar SARS-CoV-2 vīrusu, kas izraisa Covid-19 - šis produkts labākajā gadījumā samazina transmisijas risku jau slimam cilvēkam un traucē pieskarties sejas apakšējai daļai.

Foto: Ekrānuzņēmums

Ar masku reklāmu savā "Facebook" lapā dalījusies arī arī "Nolo" galvenās dizaineres meita Beata Jonite, kura pašlaik strādā par Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomnieci. Kādā citā "Facebook" ierakstā valdības pārstāvis pat redzams krāsainajā "Nolo" maskā, aicinot ieturēt divu metru distanci (attēlā augstāk).

"Mēs neesam aptieka. Pirms sākām šīs maskas tirgot, es sazinājos ar Zāļu valsts aģentūru, jo vēlējos dabūt medicīnisko sertifikātu. Rakstījām iesniegumu un mums oficiāli atbildēja, ka mūsu produktam nekādu medicīnisko sertifikātu nevajag, tāpēc, ka netirgojam neko ķirurģijai vai medicīnai paredzētu. Tas ir individuālās aizsardzības līdzeklis," min Joniene un portālam "Apollo" nosūta saraksti ar Zāļu valsts aģentūru.

Foto: Viktorija Joniene

"Ja vienreizlietojamu (atgādināsim, ka šis produkts tiek reklamēts kā vairākkārt lietojams) sejas masku ražotājs ir paredzējis, ka tās arī aizsargās lietotāju pret riskiem, kas var izraisīt ļoti nopietnas sekas, piemēram, nāvi vai neatgriezeniskus veselības bojājumus, saistībā ar kaitīgie bioloģiskiem aģentiem (piemēram, koronavīrusu), tad saskaņā ar regulu 2016/425 šādi aizsardzības līdzekļi ietilpst III riska kategorijā, kuriem nepieciešams veikt regulā paredzētās atbilstības novērtēšanas procedūras paziņotajā struktūrā," vēstīts Zāļu valsts aģentūras vēstulē.

Šo informāciju sarunā ar portālu "Apollo" apstiprina arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patēriņa preču uzraudzības daļas vadītāja vietniece Agrita Tjarve, kura atbild par individuālo aizsardzības līdzekļu uzraudzību.

Viņa min, ka "lai arī par nosaukumu PTAC neko nevar teikt, jāizšķir divas lietas. Ir cilvēki, kas šuj sejas maskas no auduma un tos arī prezentē kā vienkāršus aksesuārus, kam netiek piedēvētas nekādas aizsardzības funkcijas - šādus produktus ir atļauts tirgot.

Ja uzņēmums apgalvo, ka kāds produkts "patiešām strādā" vai aizsargā no konkrētiem ārējās vides faktoriem vai infekcijām, tas ir jāpierāda".

Speciāliste uzsver, ka elpceļu aizsardzības līdzekļi ir pieskaitāmi pie augstākās, trešās klases individuālās aizsardzības līdzekļiem - šādiem produktiem ir nepieciešama rūpīga testēšana. II un III klases aizsarglīdzekļiem ir jāiesaista papildus institūcijas, kas veic virkni procedūru, lai pārbaudītu, ka prece patiešām strādā. Arī pirmās kategorijas aizsarglīdzekļiem ir jāatbilst regulējumos konkretizētiem standartiem, lai arī testēšanu var veikt pats ražotājs.

"Nolo" pārstāve sarunas beigās min, ka aizsargmaskas dienā iegādājas 20 - 40 cilvēki, kas ir ļoti mazs ieguldījums, lai krīzes apstākļos glābtu uzņēmumu, kurā strādā aptuveni 40 cilvēki. Uz jautājumu par to, vai, viņasprāt, veselības krīzes apstākļos īpaši svarīga nav skaidra komunikācija ar patērētāju, dizainere min, ka "mēs visi cenšamies darīt kaut ko, lai izdzīvotu".

Maskas un respiratori. Cik tie ir efektīvi?

Slimību profilakses un kontroles centrs (SKPC) vēsta, ka "veseliem cilvēkiem nav jālieto medicīniskā maska, lai sevi pasargātu no inficēšanās ar Covid-19 infekciju izraisošo koronavīrusu. Medicīniskās maskas lietošana profilaktiskos nolūkos rada viltus ilūziju par aizsardzību no inficēšanās, kā rezultātā cilvēki nereti aizmirst par pareizas roku un respiratorās higiēnas ievērošanu.

Medicīniskā maska nepieguļ cieši sejai, kā arī tās filtrācijas pakāpe nav pietiekama. Medicīniskās maskas lietošana neizslēdz inficēšanās iespēju arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties piesārņotām virsmām, vai cieša kontakta gadījumā ar inficētu personu, kad inficēšanās var notikt caur acu gļotādu, kas var būt infekcijas slimības ieejas vārti.

Tādēļ svarīgi ir atcerēties, ka jāizvairās no pieskaršanās acīm, degunam un mutei, jo vīruss no apkārtējām virsmām var nokļūt uz rokām, bet pieskaroties acīm, degunam vai mutei, persona var sevi inficēt.

Masku lietošana mazina vīrusu izplatīšanu tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi un kuriem jāpārvietojas sabiedriskās vietās vai jāsatiekas ar citiem cilvēkiem, tostarp pacientiem ārstniecības iestādēs.

Individuālie aizsardzības līdzekļi, tai skaitā respiratori vai aizsargmaskas ir nepieciešamas tiem cilvēkiem (tajā skaitā arī ārstniecības personām), kuras aprūpē ar "Covid-19" inficētu personu vai personu, par kuru ir pamatotas aizdomas, ka tā varētu būt inficējusies ar "Covid-19", jo viņi atrodas ļoti ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku".

Viens no efektīvākajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kas tiek tirgots gan medicīnas preču, gan saimniecības preču veikalos, ir respirators. Izvēloties respiratoru ir jāņem vērā, vai uz tā ir atzīme FFP3 (EN 149).

Atbildīgie dienesti aicina pārliecināties par atzīmes esamību par bioloģisko aizsardzību, kā arī ieteicams izvēlēties respiratorus ar vārstu. Ļoti svarīgi panākt, lai respirators cieši piegulētu sejai.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu