Tramps: ASV gaidāmas ļoti sāpīgas divas nedēļas (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien brīdināja, ka valstij ir gaidāmas "ļoti sāpīgas" nākamās divas nedēļas cīņā pret jaunā koronavīrusa pandēmiju, kas saskaņā ar Baltā nama brīdinājumu varētu prasīt pat 240 000 amerikāņu dzīvības.

"Tās būs ļoti sāpīgas, ļoti, ļoti sāpīgas divas nedēļas," Tramps sacīja preses konferencē Baltajā namā.

Viņš nosauca šo pandēmiju par "mēri".

"Es gribu, lai katrs amerikānis būtu sagatavots grūtajām dienām, kas ir priekšā," sacīja Tramps.

Galvenie veselības eksperti paziņoja, ka lēmums uzturēt stingru sociālo distancēšanos ir vienīgais veids, kā apturēt viegli pārnesamo vīrusu, pat ja tas radītu smagas sekas ekonomikai, trim ceturtdaļām amerikāņu esot pašizolācijā.

"Nav nekādas maģiskas vakcīnas vai terapijas. Tā ir tikai uzvedība, mūsu katra uzvedība, [..] kas mainītu šīs vīrusa pandēmijas gaitu nākamo 30 dienu gaitā," sacīja Baltā nama koronavīrusa reakcijas koordinatore Debora Birksa.

Viņa šajā preses konferencē parādīja grafiku, kurā bija parādīti no 100 000 līdz 240 000 nāves gadījumu ASV, ņemot vērā pašreizējos ierobežojošos pasākumus.  

Tramps otrdien atzina, ka koronavīrusa riski ir krietni nopietnāki par parastās gripas riskiem.

Preses konferencē Baltajā namā Tramps atzina, ka "daudzi cilvēki" iepriekš sacījuši, ka ASV vajadzētu ļaut, lai koronavīrusa process rit savu gaitu tāpat kā sezonālā gripa. "Lai tas pāriet, neko nedariet, lai tas vienkārši pāriet, un domājiet par to kā par gripu," šie cilvēki teikuši Trampam. "Bet tā nav gripa. Tā ir briesmīga."

Tramps pats iepriekš vairākkārt tika apgalvojis, ka Covid-19 pandēmija ir pielīdzināma sezonālajai gripai.

Prognozes, ka ASV pandēmijā varētu nomirt 100 000 cilvēku, arī ja tiek ievērota sociālā distancēšanās, pēc visa spriežot, mainījušas viņa domas.

Ja sociālā distancēšanās netiks ievērota, nāves gadījumu skaits var sasniegt 2,2 miljonus, otrdien brīdināja Tramps.

"Ja mēs nedarītu neko, ja mēs tikai turpinātu dzīvot, mēs redzētu, kā cilvēki mirst lidmašīnās, mēs redzētu, kā cilvēki mirst viesnīcu foajē. Mēs visur redzētu nāvi," sacīja Tramps.

ASV rekordliels jauno nāves gadījumu skaits

Nāves gadījumu skaits Covid-19 pandēmijā ASV jau ir pārsniedzis reģistrēto nāves gadījumu skaitu Ķīnā, kur decembrī sākās koronavīrusa uzliesmojums, liecina otrdien publiskoti Džonsa Hopkinsa universitātes dati.

Covid-19 uzliesmojumā ASV pēdējo 24 stundu laikā ir miruši 865 cilvēki, kas ir jauns rekords, liecina Džona Hopkinsa universitātes līdz otrdienas vakaram apkopoti dati.

Kopējais Covid-19 upuru skaits ASV tagad ir pieaudzis no 3008 cilvēkiem pirmdienas vakarā līdz 3873 cilvēkiem otrdienas vakarā.

ASV kopumā apstiprināti 188 172 koronavīrusa gadījumi, kas ir vairāk nekā jebkurā citā pasaules valstī. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu