Geitsa trīs ieteikumi Trampam, kā vērst par labu vilcināšanos Covid-19 jautājumā (32)

TVNET/The Washington Post
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/EPA/Scanpix

Tehnoloģiju giganta "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss nācis klajā ar trim ieteikumiem, kā vērst par labu ASV valdības novēloto reakciju uz Covid-19 uzliesmojumu.

ASV ir visvairāk apstiprināto saslimšanas gadījumu pasaulē. Saskaņā ar jaunākajiem datiem ASV reģistrēti vairāk nekā 188 000 inficēšanās gadījumu ar jauno koronavīrusu. Miruši vairāk nekā 4000 cilvēku.

ASV prezidents Donalds Tramps sākotnēji neuztvēra slimības uzliesmojumu nopietni, bet nesen mainīja toni. Otrdien Tramps paziņoja, ka Covid-19 varētu prasīt 100 000 līdz pat 240 000 amerikāņu dzīvību.

"Nav šaubu, ka Savienotās Valstis nokavēja iespēju pasteigties priekšā jaunajam koronavīrusam," laikrakstā "The Washington Post" publicēto sleju iesāk Geitss, kurš pēc ebolas uzliesmojuma brīdināja, ka pasaule nav sagatavota globālai veselības aprūpes krīzei. "Taču laiks, kad varam pieņemt svarīgus lēmumus, vēl nav beidzies."

Geitss norāda, ka ASV valdības pašlaik pieņemtajiem lēmumiem būs milzīga ietekme uz to, cik drīz jauno inficēšanās gadījumu skaits sāks kristies, cik ilgi būs apstājusies ekonomika un cik daudziem amerikāņiem Covid-19 dēļ nāksies apglabāt savus tuviniekus.

Darbojoties labdarības fondā "Bill & Melinda Gates Foundation" un uzklausot ekspertus, Geitsam izkristalizējušies trīs soļi, kas būtu jāsper nekavējoties.

Pirmkārt, nepieciešams ieviest vienotus un stingrus Covid-19 izplatības ierobežojumus visā valstī, citādi cilvēki no brīvāk regulētajiem štatiem ievedīs slimību tajos štatos, kur noteikumi ir stingrāki. Geitss uzskata, ka paies desmit nedēļas vai vēl ilgāk, kamēr jauno saslimšanas gadījumu skaits ASV sāks kristies. Šajā laikā nevajadzētu turpināt ierasto dzīvi vai atteikties no ierobežojumiem, jo tas tikai vairos vēlāk gaidāmās ekonomiskās grūtības un palielinās vīrusa atgriešanās iespēju.

Otrkārt, valdībai jāsāk daudz plašāka testēšana. Rezultāti jāanalizē, lai atrastu potenciālos brīvprātīgos klīniskajiem izmēģinājumiem, kā arī varētu saprast, kad situācija sāk normalizēties. Kā labu piemēru viņš min Ņujorkas štatu, kas apņēmies veikt līdz 20 000 testu dienā. Tā kā pieprasījums pēc testiem vēl kādu laiku būs lielāks par piedāvājumu, prioritāri testēt mediķus un glābējus, pēc tam cilvēkus ar smagiem simptomiem un tos, kuri kontaktējušies ar inficētajiem.

Geitss kritizē pašreizējo situāciju, ka 50 štatu gubernatoriem savā starpā jākonkurē par iespēju iepirkt elpināšanas aparātus, turklāt par augstām cenām.

Treškārt, Covid-19 medikamentiem un vakcīnām jābalstās uz zinātniskiem datiem. "Zinātnieki strādā ar pilnu jaudu, bet līderi var viņiem palīdzēt, neizplatot baumas un neveicinot panikas motivētu iepirkšanos," raksta Geitss. "Cilvēki sāka veidot hidroksihlorokvīna krājumus jau ilgi pirms tas tika apstiprināts kā ārkārtas līdzeklis Covid-19 gadījumos. Tikmēr vilkēdes pacientiem bija grūtības iegādāties zāles, kas nepieciešamas izdzīvošanai."

Tramps šā medikamenta kombināciju ar hlorokvīnu slavināja, neraugoties uz zinātnieku brīdinājumiem par draudiem, ko raisa pārlieka ažiotāža ap neapstiprinātiem medikamentiem.

Geitss norāda, ka nepieciešami zinātniski precīzi medikamentu izmēģinājumi. Viņš norāda: ja viss noritēs veiksmīgi, vakcīnu varētu izstrādāt mazāk nekā 18 mēnešu laikā. Taču tā ir tikai daļa uzvaras, jo pēc tam būs jāsaražo miljardiem devu, tāpēc ražotnes jāsāk būvēt jau tagad. Geitss kā labu zīmi vērtē to, ka ASV prezidenta administrācija pagājušonedēļ panākusi vienošanos ar vismaz diviem uzņēmumiem par gatavošanos vakcīnu ražošanai.

"2015.gadā savā TED runā es aicināju pasaules līderus gatavoties pandēmijai tādā pašā veidā kā karam - veidojot simulācijas un meklējot sistēmas vājās vietas. Kā šogad redzam, mums vēl tāls ceļš ejams. Taču es joprojām ticu - ja mēs tagad pieņemsim pareizos lēmumus, kas balstīti zinātnē, datos un veselības aprūpes profesionāļu pieredzē, mēs varam izglābt dzīvības un pielikt valsti atpakaļ pie darba," savu sleju noslēdz Geitss.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu