Covid-19: Islandes testēšanas stratēģija atklāj, ka pusei inficēto neparādās simptomi (48)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sipa/Reuters/Scanpix

Islandē ieviesta Covid-19 testēšanas sistēma, veicot pārbaudes lielai daļai iedzīvotaju, kas citām pasaules valstīm ļaus labāk izprast jaunā koronavīrusa dabu. Jau atklāts, ka pusei inficēto simptomi neparādās, vēsta raidorganizācija CNN.

Līdz otrdienai, 31, martam, Islandē Covid-19 testi bija veikti 17 900 cilvēku jeb gandrīz 5% valsts iedzīvotāju.

Islandes Valsts universitātes slimnīca veic analīzes cilvēkiem ar smagiem simptomiem un lielākajām riska grupām.

Taču testēšanu piedāvā arī farmācijas kompānija "deCODE Genetics", kuras pakalpojumi pieejami pārējām sabiedrības grupām - visiem, kuriem nav simptomu un kuri patlaban neatrodas karantīnā. Rezultāti tiek nodoti valsts galvenajam epidemiologam un veselības departamentam.

Islandē bāzētā "deCODE" ir ASV biotehnoloģiju kompānijas "Amgen" meitasuzņēmums. Tas līdz šim veicis testus apmēram 9000 cilvēkiem, kas pieteikušies paši.

""deCODE" papildus veikto testu rezultāti uzrāda indikācijas, ka vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi līdz šim ir bijuši efektīvi," pagājušonedēļ paziņoja Islandes valdība.

"Analīžu veikšana plašākā sabiedrībā ļaus iegūt pilnīgāku ainu par SARS-CoV-2 patieso izplatību Islandē."

Dažus secinājumus jau var izdarīt. Lai gan pēc pašu iedzīvotāju iniciatīvas veiktie testi tikai 1% gadījumu izrādījās pozitīvi, apmēram pusei inficēto nebija nekādu simptomu. Tas apstiprina jau vairākos pētījumos apstiprināto atziņu, ka vīrusa izplatīšanā lielu lomu spēlē inficētie, kuri paši ir asimptomātiski vai arī piedzīvo ļoti vieglus simptomus.

"Veicot testus plašākai sabiedrībai, mēs "izķeram" nesen inficējušos cilvēkus, pirms viņiem parādījušies simptomi," norāda kompānijas vadītājs Kari Stefansons. Drīzumā plānots sākt nejauši izvēlētu cilvēku testēšanu, lai iegūtie rezultāti būtu pēc iespējas precīzāki.

Foto: AP/Scanpix

"Mēs katrā no Islandē konstatētajiem gadījumiem varam noteikt vīrusa ģeogrāfisko izcelsmi," norāda Stefansons.

No Itālijas, Austrijas, Lielbritānijas vai ASV rietumkrasta atceļojušajam vīrusam esot sīkas mutācijas. Stefansons vēlas noskaidrot, vai tas ietekmē, kādi simptomi inficētajam cilvēkam parādīsies, vai arī to nosaka ģenētika un veselības stāvoklis.

Atšķirībā no vairuma Eiropas valstu Islandē noteikti pavisam viegli ierobežojumi: aizliegta vairāk nekā 100 cilvēku pulcēšanās vienuviet, kā arī slēgtas vidusskolas un augstskolas. 

Amatpersonas norāda, ka stingrāki pasākumi patlaban neesot nepieciešami. "Testēšana un kontaktpersonu noteikšana - svarīgākie iemesli, kāpēc izolācija līdz šim nav uzskatīta par nepieciešamu," raidorganizācijai CNN norādīja Islandes Veselības padome.

"Vēl viens un ne mazāk svarīgs iemesls ir mūsu ārkārtīgi agresīvā karantīnas politika, kurai pakļauti indivīdi, kuri varētu būt inficējušies. Mēs to piekopjam ilgāk un augstākā līmenī nekā vairums citu valstu."

Islande testēšanu sāka februāra sākumā, vairākas nedēļas pirms valsts pirmā Covid-19 nāves gadījuma.

Ja inficēšanās apstiprināta vai arī ir aizdomas par to, tiek noteikta stingra karantīna un ar lielu rūpību apzinātas kontaktpersonas, kas arī varētu būt inficējušās.

Islandē apstiprināti 1220 inficēšanās gadījumi, kā arī divi nāves gadījumi. 927 cilvēki atrodas izolācijā, tikmēr vairāk nekā 5000 karantīnas periods jau ir beidzies. 

"Vienīgais iemesls, kāpēc mums sokas labāk [nekā citiem], - mēs bijām modrāki," uzsver Stefansons.

"Mēs ar lielu nopietnību uzņēmām ziņas, ka Ķīnā sākusies epidēmija. Mēs neraustījām plecus un neteicām, ka tas nebūs nekas īpašs."

Stefansons plāno, ka līdz vīrusa uzliesmojuma beigām kompānija Islandē būs veikusi analīzes vismaz 50 000 cilvēkiem jeb apmēram 13% no visiem iedzīvotājiem.

"Ir ārkārtīgi svarīgi zināt, kāda ir vīrusa izplatība sabiedrībā kopumā, jo atkarībā no tā tiek pieņemti ierobežošanas pasākumi," skaidro Stefansons.

Neskatoties uz to, ka Islandei līdz šim izdevies veiksmīgi īstenot sākto stratēģiju, tai ir bijušas problēmas ar vajadzīgā testu daudzuma sagādāšanu, taču pašlaik tās atrisinājušās, norāda Stefansons.

Viņš piebilst, ka Islandes piemērs varētu palīdzēt citām valstīm modelēt iespējamo izplatību sabiedrībā, bet pētniekiem - palīdzēt labāk izprast, kādos veidos vīruss tiek pārnēsāts.

Stefansons nepiekrīt pieņēmumam, ka Islandes nelielais iedzīvotāju skaits ir galvenais faktors, kāpēc tur iespējama tik plaša testēšanas kampaņa.

"Tam nav nekāda sakara ar iedzīvotāju skaitu. Galvenais ir tas, cik valsts ir labi sagatavojusies," viņš norāda.

Pasaules attīstītākajām valstīm ir "milzīgs lērums talantīgu cilvēku", kuri būtu varējuši "jau sen industrializēt testu ražošanu", taču tā vietā valstis "izlikās, ka nekas nenotiek", uzskata Stefansons.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu