Lai izvairītos no iešanas uz veikalu, ASV atjauno kara laika dārzniecības kustību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Laikā, kad īpaši svarīga ir sociālā distancēšanās, izvairīšanās no pūļiem, daudzus jo īpaši biedē tieši veikala apmeklējums, kur gribot negribot nākas satikt citus tikpat nobijušos cilvēkus. Pandēmijas iespaidā daudzi ASV iedzīvotāji ir sākuši atjaunot 1. Pasaules kara dārzniecības kustību.

Lai nodrošinātu cilvēkus ar pārtiku, visā ASV bija ierīkoti speciāli dārzi pārtikas audzēšanai Pirmajā un arī Otrajā pasaules karā, taču nu cilvēki ir sākuši šos dārzus atjaunot, vēsta laikraksts “The New York Times”.

"Uzvaras dārzi" ASV parādījās 1917. gadā, un tā bija pirmā sociālā dārzniecības kustība, kurā darbojās sabiedrības locekļi.

Šajā laikā zemniekus iesauca armijā un komerciālās audzētavas vairs nespēja saražot pārtiku lielajam cilvēku skaitam. Tolaik valsts institūcijas aicināja cilvēkus audzēt pašiem savu pārtiku jebkur, kur tas ir iespējams, – uz jumtiem, parkos, pagalmos, tukšās un pamestās mājās un to apkārtnēs, uz ugunsdzēsības kāpņu starpstāviem un citviet.

Kara sākumā ASV valdība nodibināja Nacionālo kara dārzu komisiju, kas apmācīja civiliedzīvotājus pašiem sēt un stādīt augus, izdalīja sēklas un līdzekļus, kas palīdzēja cīnīties ar kaitēkļiem.

Šajā laikā iedzīvotājiem pat izdalīja speciālu informatīvu materiālu ar saukli “1918. gada Kara dārzam 1919. gadā jākļūst pat Uzvaras dārzu”.

Valdības aicināti, visā ASV tika kultivēti 3 miljoni jaunu dārzu 1917. gadā, bet 1918. – 5,2 miljoni. Kara kulminācijā no visas saražotās pārtikas 40%  sastādīja sabiedrības izaudzētie augļi un dārzeņi.

Kopš Otrā pasaules kara beigām ir pagājuši vairāk nekā 70 gadi un lielākajās pilsētās iedzīvotāji audzē savu pārtiku visai kūtri, tā vietā izvēloties pirkt produktus veikalos un tirgos.

Taču šobrīd situācija ir mainījusies – kaut arī pasaule nav uz kara sliekšņa, valdošais haoss un bailes no veikalu apmeklējumiem pavisam noteikti var mainīt lielpilsētu iedzīvotāju paradumus. Patlaban vairākas organizācijas ir sākušas aicināt cilvēkus atjaunot kara laiku dārzniecības kustību, kā arī paši iedzīvotāji aktīvāk ir sākuši pieprasīt kopdārzus. ASV lielākajās metropolēs cilvēki īrē dobes noteiktos laukumos, skolu, māju un pat baznīcu tuvumā. Pērn Ņujorkas organizācija “Soul Fire Farm” saņēma 10 atsevišķu dārzu būvniecības pieprasījumus, tad sākoties Covid-19 vīrusa uzliesmojumam, organizācija ir saņēmusi 50 pieprasījumus no dažādām pilsētas komūnām.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu