Noraida opozīcijas priekšlikumu, solot nākamnedēļ risināt dīkstāves pabalsta jautājumu daļas uzņēmumu valdes locekļiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Valainis
Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas vairākums šodien noraidīja lielākoties opozīcijas priekšlikumu saistībā ar dīkstāves pabalstu uzņēmumu valdes locekļiem, koalīcijas deputātiem solot šo jautājumu, piemēram, attiecībā uz mazajiem uzņēmumiem risināt nākamnedēļ izpildvaras līmenī.

Noraidītais priekšlikums paredzēja, ka par darbinieku, kuram pienākas dīkstāves pabalsts, ir uzskatāms arī uzņēmuma valdes vai padomes loceklis. 

Šo rosinājumu bija iesnieguši opozīcijas deputāti Linda Liepiņa, Jūlija Stepaņenko, Evija Papule (S), Aldis Gobzems, Uldis Augulis (ZZS), Didzis Šmits, Viktors Valainis (ZZS), Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Regīna Ločmele-Luņova (S) un koalīcijas deputāts Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK).

Vairāki koalīcijas deputāti norādīja, ka šis jautājums jārisina Ministru kabinetam un cer uz šī jautājuma risināšanu nākamnedēļ.

Tāpat tika noraidīti opozīcijas priekšlikumi noteikt, ka Covid-19 izplatības mazināšanas pasākumu laikā komercbankām ir aizliegts celt procentu likmes un likumā nostiprināt to, ka personām, kuras saņem invaliditātes pensiju, ir tiesības saņemt dīkstāves pabalstu.

Atbalstu neguva vēl vairāki citi opozīcijas priekšlikumi par atbalsta nodrošināšanu iedzīvotājiem Covid-19 izplatības laikā. Tajā skaitā tika noraidīts priekšlikums, kas noteiktu, ka izdevumus par pensiju un pabalstu piegādi Latvijas Pastam segtu valsts no saviem līdzekļiem.

Saeimas vairākums arī noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu, ka dīkstāves pabalstam jābūt ne mazākam kā 300 eiro un ne lielākam kā 1000 eiro. Savukārt likumā pašlaik ir noteikts, ka šis pabalsts ir ne lielāks par 700 eiro. 

Šo priekšlikumu bija virzījuši deputāti Vjačeslavs Dombrovskis (S), Igors Pimenovs (S), Ločmele-Luņova, Papule (S), Ļubova Švecova (S) un Nikolajs Kabanovs (S).

Tāpat tika noraidīts Valaiņa priekšlikums, ka pašvaldībai ir tiesības izmaksāt atalgojumu saistībā ar dīkstāvi pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās strādājošajiem darbiniekiem, kuri esošajā situācijā savu pamatdarbu pilnā apjomā neveic.

Deputāts skaidroja, ka šis jautājums īpaši aktuāls attiecībā uz olimpiskajos centros, kultūras iestādēs un izglītības iestādēs strādājošajiem.

Kā ziņots, dīkstāves pabalstu varētu izmaksāt arī mikrouzņēmumu valdes locekļiem, ceturtdien mediju pārstāvjiem pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). Šo jautājumu paredzēts risināt nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka gadījumā, ja darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī atrodas dīkstāvē, darbiniekam tiek maksāts dīkstāves pabalsts 75% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo sešu mēnešu periodu, bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāra mēnesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu