Jeremejevs izplata melus par sodiem un ierēdņu skaitu (54)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Viens no organizācijas Tautas Varas fronte līderiem Valentīns Jeremejevs Facebook raksta, ka ar 300 eiro sākti sodīt cilvēki, kuri pārvietojas pa trim vienā mašīnā, kā arī – Latvijā esot 250 000 ierēdņu. Ne viens, ne otrs vēstījums neatbilst patiesībai.

Par braukšanu vienā automašīnā policija nesoda

“Brīdiniet radus! F. Sistēma sāka sodīt~300€ tos, kuri pārvietojās pa 3 cilvēkiem 1 mašīnā. Nekā personīga, tikai bizness,”

foto ar šādu vēstījumu Jeremejevs izplatīja 1.aprīlī. Ar to dalījušies vairāk nekā 4000 cilvēku.

Lai mazinātu riskus Covid-19 tālākai izplatībai, valdība 29.martā pieņēma stingrākus pulcēšanās ierobežojumus. Tie paredz, ka pulcēties pa vairāk nekā diviem kopā, neievērojot divu metru distanci, drīkst tikai ģimenes locekļi, kā arī cilvēki, kas kopā strādā. Drīz pēc tam sociālajos tīklos parādījās it kā ziņas, ka cilvēki tiek sodīti par noteikumu neievērošanu privātajās automašīnās.

Re:Check jautāja Valsts policijai (VP), vai par šādu rīcību Latvijā kāds ir sodīts ar naudas sodu. VP pārstāve Simona Grāvīte norādīja, ka šī informācija nav patiesa. Reaģējot uz izplatītajām baumām, policija pārbaudījusi administratīvo personu datubāzi, un tajā šāda veida protokoli neesot reģistrēti. Policija arī esot vairākos gadījumos viltus ziņas izplatītājiem lūgusi precizēt informāciju, bet atbildes nav saņēmusi, savukārt vienā gadījumā cilvēks atzinis, ka melojis.

“Vēršam uzmanību, ka valdības pieņemtie ārkārtējās situācijas ierobežojumi pēc būtības neattiecas uz personu atrašanos privātajās automašīnās, tomēr, kontrolējot citus ārkārtējās situācijās ierobežojumus, policija arī preventīvi uzrauga un atsevišķos gadījumos arī pārbauda automašīnas,” skaidro VP. Patlaban tai nav iemesla kā pārkāpumu vērtēt situāciju, kad vienā automašīnā pārvietojas vairāk nekā divi cilvēki, piemēram, dodoties uz darbu, taču vienlaikus policija aicina cilvēkus rīkoties atbildīgi.

Latvijā nav 250 000 ierēdņu

Par to, ka Jeremejevs un viņa organizācija ar puspatiesām vai melīgām ziņām Facebook kritizē ārkārtas situācijā ieviestos drošības pasākumus un apšauba slimības izplatību, Re:Check jau rakstīja iepriekš. Šonedēļ aptuveni tūkstotis cilvēku dalījās ar viņa tekstu, ka valsts neatbalsta mazo biznesu, jo tai jāfinansē 250 000 ierēdņu. Tāpēc ierēdņu skaits esot jāsamazina par 70%.

Patiesībā Latvijā ierēdņa statuss ir 11,5 tūkstošiem valsts pārvaldē strādājošo un pieņēmums, ka Latvijā ir viena no lielākajām valsts pārvaldēm cilvēku skaita ziņā, ir mīts. Visās valsts budžeta iestādēs kopā ir ap 60 tūkstošiem strādājošo, un to skaitā ir ne tikai ministriju un to padotības iestāžu, bet arī neatkarīgo iestāžu darbinieki. Neatkarīgās iestādes ir, piemēram, Saeima, Valsts kontrole, Prokuratūra. Daudz lielāks ir kopējais sabiedriskajā sektorā strādājošo skaits – tie ir aptuveni 290 tūkstoši cilvēku. Taču absolūtais vairums ne tuvu nav cilvēki, kuru darbs ir ierēdniecisks. No 290 tūkstošiem nepilna puse ir pašvaldībās un to iestādēs strādājošie – arī skolotāji, slimnīcu, pansionātu, pašvaldības policijas, kultūras namu, sporta centru un citu struktūru darbinieki. Aptuveni 60 tūkstoši jeb nepilna piektdaļa sabiedriskā sektora strādā valstij un pašvaldībām pilnībā vai daļēji piederošās kapitālsabiedrībās, piemēram, uzņēmumos Latvijas Dzelzceļš, Latvijas pasts, Latvijas Valsts meži, Rīgas satiksme.

Re:Check jautāja Jeremejevam, kāpēc viņš izplata patiesībai neatbilstošas ziņas. Uz jautājumu par sodiem viņš norādīja, ka nav rakstījis par konkrētām personām, bet par atļauju sodīt. Tā gan nav taisnība. Attiecībā uz ierēdņu skaitu norādīja, ka viņam ierēdņa vārds asociējas ar valsts un pašvaldību darbiniekiem, kuru ir vairāk. Taču pat tad, ja salīdzina visā sabiedriskajā sektorā nodarbinātos, Latvija ir zem vidējā rādītāja, liecina statistika. Patiesībai neatbilst arī apgalvojums, ka valsts neatbalsta mazo biznesu un privātpersonas.

Secinājums: Informācija, ka Latvijā piemēro sodus, ja vienā automašīnā brauc vairāk nekā divi cilvēki, neatbilst patiesībai. Jeremejeva rakstītais, ka Latvijā ir 250 000 ierēdņu, ir maldinošs, jo viņš ar vārdu “ierēdnis” apzīmē arī skolotājus, mediķus, policistus un virkni citu profesiju cilvēkus, kam nav nekādas saistības ar ierēdņu darbu.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu