Grībauskaite vadīs ANO komisiju, kas izstrādās ieteikumus par starptautisko finanšu pārskatatbildību un caurskatāmību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daļa Grībauskaite tribīnē ANO Ģenerālajā asamblejā 2018. gada 27. septembrī
Daļa Grībauskaite tribīnē ANO Ģenerālajā asamblejā 2018. gada 27. septembrī Foto: JUSTIN LANE/EPA

Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite vadīs Apvienoto Nāciju organizācijas komisiju, kas izstrādās ieteikumus par starptautisko finanšu pārskatatbildību, caurskatāmību un integritāti (FACTI ).

Šādu komisiju martā nodibināja ANO Ģenerālās Asamblejas un ANO Ekonomikas un sociālo lietu padomes prezidenti. Tās galvenais uzdevums būs novērst tādus globālos finanšu noziegumus kā izvairīšanos no nodokļu nomaksas, naudas atmazgāšanu un korupciju.

Komisijā, ko Grībauskaite vadīs kopā ar bijušo Nigērijas premjerministru Ibrahimu Majaki, darbosies dažādu valstu politiķi, akadēmisko aprindu un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji un neatkarīgi eksperti. Tā izstrādās ieteikumus, kā novērst novērst trūkumus un vājās vietas starptautiskajā institucionālajā un tiesiskajā sistēmā, kas saistīta ar finanšu pārskatatbildību un caurskatāmību.

Kā norādījis Grībauskaites birojs, Covid-19 pandēmijas sekas tuvākajā laikā "vēl vairāk pastiprinās izaicinājumus globālajai finanšu pasaulei un prasīs vēl lielākus pūliņus cīņā ar finanšu noziegumiem".    

Grībauskaite bija Lietuvas prezidente no 2009. līdz 2019.gadam, bet pirms tam - no 2004. līdz 2009.gadam - ieņēma Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāra amatu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu