Darbs un dzīve mājās: kad ir pienācis laiks izmazgāt iemīļoto mājas apģērbu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Nu ir pagājis teju mēnesis, kopš valstī ir izsludināts ārkārtas stāvoklis un liela daļa iedzīvotāju aktīvi strādā no mājām. Tā ir vieta, kur drīkstam ilgi nēsāt vienu un to pašu treniņtērpu, neiespringstot par vizuālo tēlu.

Ņemot vērā notikumu attīstību, mēs tik drīz neatgriezīsimies skolas solā vai birojā, tādēļ stīvs darba apģērbs kādu laiku nebūs prioritāte un to aizstāj treniņtērps, legingi, pavecāks džemperis vai jaka. Turklāt šī uniforma tiek valkāta ik dienas un reizēm pat ejot gulēt. Tomēr šis paradums ir jāmaina, vēsta portāls «Bustle».

Jo apģērbs ir ciešākā saskarē ar ādu, jo biežāk tas ir jāmazgā, atklāj Ņujorkas slimnīcas dermatologs un pētnieks Džošua Zeihners.

Ārsts apgalvo, ka svīšana un reta mazgāšana apģērbu pārvērš par mikroorganismu perēkli, kas var izraisīt izsitumus un alerģiskas reakcijas.

Tomēr īpaši jāpievēršas apakšveļai – tā jāmazgā katru dienu, jo ilgstoši netīra apakšveļa, kas var būt piesātināta ar dažādām baktērijām, sēnītēm un citiem slimību izraisītājiem, var sagādāt ļoti nepatīkamas problēmas tur lejā. Arī legingi un zeķubikses ir pielīdzināmas apakšveļai, jo tās cieši piegulst ādai un absorbē sviedrus – arī šos apģērba gabalus ir ieteicams mainīt ik pēc dienas vai divām.

Ideālais laiks, ko drīkst pavadīt vienā un tajā pašā apģērbā, ir trīs līdz četras dienas. 

Ilgākā laika posmā drēbēs uzkrājas sviedri, baktērijas, blaugznas un pat tauki, kā rezultātā rodas nieze un pūtītes uz tām ķermeņa daļām, kur tām nevajadzētu būt, piemēram, uz muguras, padusēm vai kājām. Savu mājas apģērbu ir ieteicams mazgāt divas reizes nedēļā.

Vērts atcerēties, ka arī apģērbu, ar kuru dodaties uz veikalu, pēc atgriešanās vēlams izmazgāt. Covid-19 vīrusa patogēni uz audumiem un citām līdzīgām porainām un šķiedrainām virsmām spēj saglabāties tikai 24 stundas, tomēr šajā situācijā ir vērts mazināt iespējamos riska faktorus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu