Ik dienas ap 500 valcēniešu dodas darba un citās gaitās otrpus valsts robežas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ik dienas ap 500 valcēniešu dodas darba vai citās gaitās otrpus valsts robežas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "900 sekundes" sacīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Pēc viņa teiktā, nosacījumi robežas šķērsošanai mainās gan no Igaunijas, gan Latvijas puses. Līdz ar to katru dienu novada domē vēršas cilvēki, kuri agrāk varējuši šķērsot robežu, bet tagad nevar. Jautājumus dome cenšas risināt, sacīja Krauklis.

Piemēram, pašvaldība patlaban cenšas panākt, lai uz Valkas iedzīvotājiem, kuri valsts robežu šķērso katru dienu, neattiecas Latvijā noteiktā prasība pēc atgriešanās 14 dienas pavadīt pašizolācijā.

Pašvaldību pārsteidzis fakts, ka tik daudzi Latvijas iedzīvotāji īrē mājokli Valgā, bet strādā Valkā. "Valka pašlaik piepildās, dzīvokļus ir grūti noīrēt. Cilvēki ir noīrējuši mājokļus Igaunijā un tagad ir šajā sarežģītajā grupā," sacīja pašvaldības vadītājs.

Pēc Kraukļa sacītā, šī ārkārtējā situācija parādījusi, ka abas pilsētas ir tik cieši integrējušās, ka robežas atjaunošana ir kā "ieciršana ar cirvi". "Ļoti daudzi pakalpojumi ir vai nu vienā, vai otrā pusē - tikai. Bizness skatījās, kur ir vairāk klientu," viņš teica. Piemēram, apavu darbnīca un foto darbnīca ir tikai Valgā, savukārt specializētie autoservisi - Latvijas pusē.

Šo iemeslu dēļ pirmdien ar Valgas kolēģiem telekonferencē runāts, ka, līdzko šī krīze beigsies, pašvaldības vēlētos panākt īpašo statusu, kas paredzētu, ka robežas slēgšanas gadījumā robežkontrole būtu ap pilsētas perimetru.

Kā vēstīts, Valkas novada pašvaldība iepriekš informējusi, ka šķērsot Valkas-Valgas robežu ir iespējams tikai cilvēkiem, "kuriem ir pamatots iemesls".

Par pamatotu iemeslu tiek uzskatīts darbs, ģimene vai dzīvesvieta Igaunijā, turklāt iedzīvotājiem ir jābūt iekļautiem Valkas novada pašvaldības sagatavotā personu sarakstā.

Pašvaldība atgādina, ka, šķērsojot robežu, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam - pasei vai ID kartei.

GALERIJA: Valka/Valga ārkārtas situācijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu