ASV pētnieki prognozē Covid-19 attīstību Latvijā; modeli kritizē zinātniskajās aprindās (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vašingtonas Universitātes institūta IHME veidotais modelis prognozē Covid-19 attīstības gaitu ASV un Eiropas valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Lai gan uz tā datiem atsaucies Baltais nams, zinātniskajās aprindās modelis izpelnījies kritiku.

IHME modelis 14.aprīļa pusdienlaikā prognozē, ka Covid-19 uzliesmojums Latvijā sasniegs kulmināciju 1.maijā. Pīķa laikā būšot ap 12 nāves gadījumiem dienā.

Saskaņā ar IHME aplēsēm, uzliesmojums Latvijā beigsies ap 10.jūniju. Prognozēts, ka līdz šim laikam varētu būt reģistrēti apmēram 337 nāves gadījumi ar Covid-19, taču prognozētais intervāls ir plašāks - no 21 līdz 1851 nāves gadījumiem.

IHME modelis plaši apspriests starptautiskajos medijos. 31.martā Baltā nama preses konferencē uz tiem atsaucās ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas Covid-19 pasākumu koordinatore Debora Birksa. Tomēr zinātniskajās aprindās norādīts uz vairākiem būtiskiem modeļa trūkumiem. 

Sidnejas Universitātes datu zinātnieki uzsver, ka vairāk nekā 70% ASV štatu fiksēto nāves gadījumu skaits neatbilst IHME prognozētajam intervālam. Tā kā IHME prognozes neatbilst realitātei, to izmantošana veselības aprūpes resursu plānošanā ir riskanta.

Ziemeļrietumu universitātes profesors Mārtins Taners norāda, ka modeļa ilgtermiņa prognozes ir neuzticamas. "Mani māc bažas, ka tad, ja Vašingtonas Universitātes-IHME modelim ir grūtības paredzēt nākamās dienas notikumus, tad diez vai tā ilgtermiņa prognozes ir ticamas," viņš sacīja.

Profesore Sallija Kripsa skaidro, ka IHME publiskoto datu prognozes intervāls ir 95%. Tas nozīmē, ka 95% gadījumu reālajam mirušo skaitam ASV štatos būtu jāiekļaujas IHME prognozētajos intervālos. Taču realitātē tikai apmēram 30% štatu atbilst IHME prognozētajiem intervāliem, bet 70% štatu tiem neatbilst.

Līdz šim ASV reģistrēti vairāk nekā 580 000 inficēšanās gadījumu, bet miruši vairāk nekā 23 000 cilvēku.

IHME modelis prognozē, ka ASV, kas patlaban cīnās ar smagāko Covid-19 uzliesmojumu pasaulē, pēc 21.jūnijā vairs nebūšot jauno nāves gadījumu no jaunā koronavīrusa. 

Institūta direktors Kristofers Marijs skaidro, ka modeļa "pamatā ir pieņēmums, ka tiks pieņemti kādi pasākumi - nedomāju, ka tā būs sociālā distancēšanās -, kas samazinās jauna uzliesmojuma risku būtībā līdz nullei". Tāpat modelis bāzēts uz pieņēmumu, ka sociālā distancēšanās ASV turpināsies līdz maija beigām, kamēr valsts pārdzīvos smagāko slimības uzliesmojuma posmu.

IHME norāda, ka otrā viļņa iespējamību varētu samazināt masveida monitorings, testēšana un kontaktpersonu apzināšana.

Taču raidorganizācijas CNN aptaujātie eksperti uzskata, ka tā esot pārāk optimistiska nostāja. "Diemžēl tas ir neiespējami - panākt tādu kontroles līmeni līdz vasarai," saka Hārvarda T.H.Čana Sabiedrības veselības fakultātes epidemioloģijas profesors Bils Hanadžs. "Jāpieņem, ka pat vislabākajā scenārijā notiks jauni nelieli uzliesmojumi un ka mums būs jābūt ārkārtīgi modriem."

Pagājušonedēļ IHME publicēja prognozes vairākām Eiropas valstīm. Lielbritānijas prognoze ievērojami mainījās pēc tam, kad to asi kritizēja vietējie eksperti. Sākotnēji IHME prognozēja, ka līdz augusta sākumam Lielbritānijā no Covid-19 būs miruši 66 000 cilvēku, taču vēlāk samazināja prognozi līdz apmēram 37 500. Turklāt jaunās aplēses rāda, ka pēc 31.maijā vairs nebūšot neviena jauna nāves gadījuma.

"Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka modelis ir diezgan bezjēdzīgs," teica Notingemas Universitātes epidemioloģijas profesors Kīts Nīls. Viņš piebilda, ka esot iedziļinājies tikai Lielbritānijas datos.

Arī Nīls norādīja, ka diez vai pēc pirmā uzliesmojuma beigām būs iespējams pilnībā izvairīties no jauniem saslimšanas gadījumiem.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu