Rinkēvičs: Primāri vajadzētu pārvest mājās tos 312 valstspiederīgos, kuri iestrēguši ārpus ES (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šodien, 15. aprīlī, atsākot repatriācijas reisus Latvijas valstspiederīgajiem, viens no galvenajiem uzdevumiem ir atgriezt tos 312 valstspiederīgos, kuri iestrēguši ārpus Eiropas Savienības (ES) un palīdzēt tiem, kas atrodas ārpus valsts bez iztikas līdzekļiem vai sociālā nodrošinājuma, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Rinkēvičs stāstīja, ka informācija Konsulārajā reģistrā nemitīgi mainās un tiek precizēta, bet visprecīzāk viņš var runāt par 312 valstspiederīgajiem, kuri iestrēguši dažādās valstīs ārpus ES, lai gan tādi, kuri vēlas atgriezties Latvijā, ir vairāki tūkstoši.

"Mēs repatriantus iedalām trijās grupās, piemēram, manis minētie 312 valstspiederīgie ir grupa, kuras repatriācija ir neatliekama, tad ir cilvēku grupa, kura uz ārzemēm izbrauksi jau pirms krietna laika, bet pagarināto ierobežojumu dēļ savās mītnes valstīs palikuši bez iztikas līdzekļiem vai sociālā nodrošinājuma. Savukārt trešajā grupā ir personas, kuras ir ārvalstīs, bet vēl var tajās uzturēties," stāstīja ministrs.

Uz jautājumu, kādās valstīs atrodas minētie 312 valstspiederīgie, Rinkēvičs atbildēja, ka starp tiem ir 40 cilvēki no Indijas, kuri jau martā vēlējās atgriezties Latvijā, bet Indijā noteikto ierobežojumu dēļ tas nebija iespējams, jo izceļošanai ir nepieciešamas vairākas atļaujas. Tāpat sarežģīta situācija Latvijai ir ar Jaunzēlandi un Latīņamerikas valstīm, jo minēto valstu iekšēji noteiktie ierobežojumi Covid-19 dēļ, iespējamo repatriācijas procesu padara sarežģītu.

Jau ziņots, ka no šodienas atsāksies repatriācijas reisi uz Latviju, savā "Twitter" kontā pavēstījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" un Latvijā reģistrētā lidsabiedrība "SmartLynx Airlines" šodien veiks repatriācijas reisus Baltijas valstspiederīgo atgādāšanai no Amsterdamas, Frankfurtes, Nicas un Stokholmas, aģentūra LETA uzzināja Satiksmes ministrijā (SM).

"airBaltic" reiss Rīga-Amsterdama izlidos plkst.11, bet reiss Rīga-Frankfurte izlidos plkst.11.50.

Savukārt reiss Amsterdama-Rīga tiks veikts plkst.14.20 un ieradīsies Latvijā plkst.17.35. Reiss Frankfurte-Rīga izlidos plkst.15.10 un ieradīsies Rīgā plkst.18.25. 

Ņemot vērā, ka valdība nolēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam, starptautiskās satiksmes ierobežojumi vēl kādu laiku būs spēkā, skaidroja Rinkēvičs.

"Daudzi no jums cerēja, ka pēc 14.aprīļa avioreisi, prāmju, dzelzceļa un autobusu kustība atjaunosies. Pagaidām, nē! Vēl neesam sasnieguši to brīdi, kad varam teikt, ka Covid-19 ir tiktāl ierobežots, lai varētu atgriezties pie normālas dzīves," pauž ārlietu ministrs.

Organizējot atgriešanos mājup, ministrija ņems vērā veselības aprūpes sistēmas spēju, cilvēku skaitu, kā arī dažādos liegumus un ierobežojumus, ko noteikušas citas valstis. Rinkēvičs solīja, ka tiks darīts viss, lai arī pārējie varētu atgriezties Latvijā, cik vien tas ātri būs iespējams. 

"Tiem, kuri ilgstoši dzīvo ārpus Latvijas, lūdzu pagaidām palieciet savās mītnes valstīs. Mēs būsim priecīgi jūs satikt pēc ārkārtas situācijas beigām, taču pašlaik gan jūsu valstī, gan starptautiski ieviestie liegumi nav labākais un drošākais laiks ceļošanai," norādīja ministrs.

Tāpat viņš atgādināja, ka, atgriežoties mājās, būs jāievēro 14 dienu pašizolācija un citi mediķu norādījumi.

Kā ziņots, pēc ĀM aprēķiniem, līdz marta beigām ar repatriācijas reisiem Latvijā atgriezās aptuveni 1500 Latvijas valstspiederīgie.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu