Paralēlās realitātes Baltkrievijā: "no vīrusa neviens nemirst" un vairāki desmiti mirušo (46)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko satraukumu par Covid-19 uzliesmojumu nosaucis par “psihozi”, aicinājis valsts iedzīvotājus turpināt strādāt un apgalvojis, ka “traktors visus izārstēs”. Viņš arī apgalvojis, ka no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Baltkrievijā neviens nemiršot. Reālā aina valstī gan ir krietni savādāka - pēdējās nedēļās valstī strauji palielinās apstiprināto Covid-19 gadījumu skaits un slimība līdz šim prasījusi jau vairāku desmitu cilvēku dzīvības, vēsta Krievijas medijs “Meduza”. 

3.aprīlī Baltkrievijā bija oficiāli apstiprināts 351 Covid-19 gadījums, savukārt 16.aprīlī saslimšanas gadījumu skaits sasniedza jau 3726 gadījumus. Saskaņā ar oficiālajiem datiem 16.aprīlī, no Covid-19 miruši 36 Baltkrievijas iedzīvotāji. 

Straujo saslimušo skaita pieaugumu Baltkrievijas Veselības ministrija skaidro gan ar epidēmijas izplatīšanos, gan ar būtisku veikto Covid-19 testu skaita pieaugumu. Saskaņā ar 16.aprīļa datiem, Baltkrievijā veikti jau vairāk nekā 76 000 Covid-19 testu.  

Veselības ministrija informē, ka šobrīd Baltkrievijā katru dienu tiek reģistrēti aptuveni 350 jauni Covid-19 gadījumi. Ministrijas eksperti prognozē, ka inficēšanās līmenis  augstāko punktu varētu sasniegt aprīļa beigās vai maija sākumā. 

Epidēmijas izplatības dēļ Baltkrievijā sāk trūkt dažādu aizsarglīdzekļu, tostarp sejas masku. Ar nepieciešamā aprīkojuma trūkumu saskaras arī Baltkrievijas slimnīcu personāls. 

Reaģējot uz šo preču trūkumu, Veselības ministrija noteikusi ierobežojumus attiecībā uz to, cik sejas maskas, dezinfekcijas līdzekļus un atsevišķus medikamentus valsts aptiekās drīkst iegādāties viens cilvēks.

Lukašenko publiski solījis atlaist Baltkrievijas valdību, ja apstiprināsies, ka aptiekās vai slimnīcās kaut kā trūkst. Tajā pašā laikā viņš turpina apgalvot, ka situācija ar Covid-19 Baltkrievijā nav katastrofāla, un noliedz informāciju, ka epidēmija valstī sākusi izplatīties lavīnveidīgi. 

Foto: Reuters/ScanPix

Saskaņā ar oficiālajiem 16.aprīļa datiem, no Covid-19 Baltkrievijā miruši jau 36 cilvēki. Neskatoties uz šo informāciju, Lukašenko vēl šīs nedēļas vidū apgalvoja, ka no Covid-19 Baltkrievijā neviens nemirstot. 

Baltkrievijas prezidents norādīja, ka cilvēki mirst no dažādām citām hroniskām slimībām, bet Covid-19 esot tikai “fons”, uz kura hroniskās slimības attīstās. 

Viņš arī aicināja cilvēkus, kam konstatēts jaunais vīruss, nepārdzīvot, jo Baltkrievijas mediķi cilvēkus izglābšot. 

“Mūsu valstī no koronavīrusa neviens nemirst. Es to apgalvoju publiski, un tāda ir mana pārliecība,” šonedēļ paziņoja Lukašenko.

Iepriekš, komentējot Covid-19 izraisītus nāves gadījumus, Lukašenko apgalvoja, ka tā esot pašu nomirušo cilvēku vaina, piemēram, viens no slimniekiem bijis gandrīz 80 gadus vecs, bet turpinājis iet ārā, savukārt citam mirušajam bijis pārmērīgs liekais svars. 

Šie prezidenta vārdi saņēma valsts iedzīvotāju nosodījumu sociālajos tīklos, cilvēkiem uzskatot, ka Lukašenko izteikumi ir neētiski. 

Baltkrievija joprojām nav izsludinājusi oficiālu karantīnu un noteikusi stingrus ierobežojumus, lai tādējādi cīnītos ar vīrusa izplatību. 

Pasaules Veselības organizācija 11.aprīlī ieteica Baltkrievijai ieviest stingrus sociālās distancēšanās noteikumus – aizliegt masu pasākumus, tostarp sporta pasākumus, ieviest attālinātu apmācību skolās, nodrošināt karantīnu inficētajiem un pievērst lielāku uzmanību riska grupās esošo cilvēku aizsardzībai. 

Uz to Lukašenko atbildēja, ka plašu pasākumu ieviešanai Baltkrievijai neesot naudas. 

“Karantīna, komandantstunda un tā tālāk. Tas ir ļoti vienkārši. To mēs varam izdarīt dažu dienu laikā. Bet ko mēs ēdīsim?” 7.aprīlī izteicās Lukašenko. 

Tādējādi Baltkrievijā joprojām nav slēgtas robežas, nav apturēta uzņēmumu, kafejnīcu un teātru darbība vai futbola čempionāta norise. 

Noteiktus ierobežojumus ir ieviesušas vienīgi Minska un Vitebska - šīs divas pilsētas ir divi galvenie Covid-19 epidēmijas centri Baltkrievijā. 

Reaģējot uz Baltkrievijas varas iestāžu nevēlēšanos ieviest jebkādus ierobežojumus, Baltkrievijā pieņemas spēkā tā dēvētā tautas karantīna, iedzīvotājiem labprātīgi izvairoties no publisku pasākumu vai vietu apmeklēšanas. 

Baltkrievijas varas iestāžu attieksme pret Covid-19 epidēmiju ir visnotaļ pretrunīga. 

No vienas puses, Baltkrievijas Veselības ministrija oficiāli aicina valsts iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus. 

Savukārt prezidents Lukašenko joprojām turpina izsmiet Covid-19 radītos draudus - viņš to ir dēvējis gan par psihozi, gan izteicies, ka pandēmija varētu būt vispasaules sazvērestība. 

Lukašenko uzsver, ka vīrusa epidēmijas dēļ viņš negatavojas atteikties nedz no saviem ikdienas rituāliem, nedz no sarokošanās ar amatpersonām vai vienkāršajiem Baltkrievijas iedzīvotājiem. 

Viņš turpina apmeklēt rūpnīcas un zemniekus, rīko sanāksmes un spēlē hokeju. Ņemot piemēru no prezidenta, līdzīgi rīkojas arī Baltkrievijas valdības pārstāvji, un neviens no viņiem līdz šim nav redzēts sabiedrībā ar sejas masku.

Foto: EPA/Scanpix

Tikmēr daļa Baltkrievijas sabiedrības netic oficiālajai statistikai par Covid-19 izplatību valstī, uzskatot, ka reālā situācija ir daudz sliktāka. 

Tam, ka Baltkrievija noklusētu epidēmijas patiesos apmērus vai manipulētu ar statistiku, pierādījumu gan pagaidām nav. 

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu