Skandāls Nīderlandē: galēji labējais politiķis privātā sarakstē lielās ar kontaktiem Kremlī (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes galēji labējais politiķis, kurš 2016.gadā vadīja kampaņu pret ES asociācijas līguma noslēgšanu ar Ukrainu, privātā sarakstē aplikācijā "WhatsApp" lielījies ar kontaktiem, kas iestiepjoties Kremlī, vēsta portāls "EUObserver".

Tjerī Bodē ievēlēts Nīderlandes parlamentā no eiroskeptiskās un pret imigrāciju noskaņotās partijas FvD.

Pirms četriem gadiem notikušā privātā sarakstē ar partijas biedriem Bodē lielās, ka esot ticies ar Vladimiru Korņilovu - Krievijas pilsoni, kurš esot pietuvināts Kremlim. Tikšanās notikusi Nīderlandē neilgi pirms Bodē iniciētā juridiski nesaistošā referenduma par asociācijas līguma ar Ukrainu ratificēšanu.

Sarakste tikusi nopludināta Nīderlandes pētnieciskās žurnālistikas centram "Zembla" un radiostacijai "De Nieuws BV".

Bodē sarakstē Korņilovu raksturo kā "krievu, kurš strādā Putina labā" un ir "ļoti ietekmīga persona".

"Es strādāju pie Korņilova lietas," raksta Bodē, lai gan nav skaidrs, par ko tieši viņš runā.

Bodē tolaik Nīderlandes medijos apgalvoja, ka Ukraina uz Nīderlandi sūtot aģentus-provokatorus un mēģina iejaukties balsojuma norisē. Partijas biedri no FvD viņam "WhatsApp" sarakstē jautāja, vai viņam ir kādi pierādījumi. "Nē. Informācija nāk no Korņilova," viņš atbildēja.

Bodē, runājot par finansiālām problēmām, raksta: "Varbūt Korņilovs gribēs vēl piemaksāt." Citu līdzīgu izteikumu pavada emocijikonas, kas miedz ar aci un smaida.

Bodē sākotnēji izveidoja FvD kā domnīcu. 

Korņilovs savulaik vadījis Krievijas institūtu Kijevā, kas nodarbojās ar NVS valstu pētniecību. Viņš pirms referenduma ieradās Nīderlandē un, izliekoties par neitrālu ekspertu, komentāros medijiem nopēla asociācijas līgumu ar Ukrainu.

Nīderlandieši referendumā nobalsoja pret līguma ratifikāciju. Nīderlandes valdība pēc laika tomēr ratificēja līgumu, taču jaunā redakcijā - ratificētais līgums negarantē Ukrainai militāro palīdzību vai uzņemšanu ES tālākā nākotnē.

FvD tika pārveidota par partiju un 2017.gada vēlēšanās izcīnīja divas vietas parlamentā.

Nopludinātajā sarakstē atklājas, ka Bodē ir noskaņots pret Nīderlandes dalību NATO. "Es tagad gribu aģitēt par izstāšanos no NATO," Bodē raksta ar 2017.gada maiju datētā "WhatsApp" ziņojumā. 

"Es pagaidītu ar NATO. No mūsu armijas taču nav nekādas jēgas," atbildēja FvD biedrs Pauls Frentrops.

Bodē ceturtdien attaisnojās, ka viņa izteikumi par Korņilovu esot bijuši ironiski un ka viņš esot "spēlējis sātana advokātu" NATO jautājumā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu