Livonijas pils ordeņa dārza dārzniece iesaka: šī gada aktualitātes dārzā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pils pagalmā cilvēki bieži vien piestāj, lai papriecātos par gaumīgi veidoto dārzu, kur ikdienas steigas pieplok un atgādina dabas ritmu. Muzeja dārza gariņš dārzniece Taiga Zīverte sarunā atklāja šī gada aktualitātes.

Dārzā darbi nebeidzas, pat vienkāršam zālienam nepieciešama apkope, lai tas izskatītos glīti visas vasaras garumā. Iestājoties pavasarim, jāveic pirmie zāliena kopšanas darbi, kuriem jau šodien pievērsās arī muzeja darbinieki. Viens no svarīgākajiem un darbietilpīgākajiem darbiem ir zāliena vertikulēšana.

Zāliena vertikulēšana ir augsnes virskārtas retināšana, kā arī zāliena zelmeņa iztīrīšana no atmirušās, nopļautās zāles, sūnas, skujām, lapām.

Pēc vertikulēšanas zāliena sakņu sistēmai tiek uzlabota skābekļa piekļuve un ūdens apgāde, kā arī barības vielu nokļūšana. Zāliens būs noturīgāks pret slimībām un kaitēkļiem.

Foto: Publicitātes foto

Muzeja dārzniece iesaka papildināt zālienu ar ziedu dobēm. Pils pagalmā šobrīd zied prīmulas, hiacintes, karaliskās fritilārijas, bet drīzumā būs gaidāma vēlāko tulpju ziedēšanu. Vasarā šogad uzziedēs hortenzijas, kas būs lielisks papildinājums šā gada dārzam. Muzeja ziedu dārzā viena no īpašākajām hortenziju šķirnēm ir „Bēgošā līgava”.

Foto: Publicitātes foto

Pat ja ir vēlme dārzu pakārtot tikai krāšņumaugiem, diezgan labs un netipisks papildinājums ir garšaugi, kas noderēs gan zupu vārot, gan ziedu pušķi plūcot.

Garšaugu izlase, kas katru gadu ieņem nozīmīgu vietu muzeja ziedu dārzā, kur līdzās viengadīgajiem tiek kopti daudzgadīgie garšaugi, - pētersīlis, selerijas, timiāns, rozmarīns, oregano u.c. Livonijas pils ordeņa dārzā ir sastopamas apmēram 60 dažādas vienības garšaugu šķirņu. Reizēm šie garšaugu pušķi tiek dāvināti māksliniekiem izstāžu atklāšanās, vai citos pasākumos gan svaigā, gan žāvētā veidā.

Zilā kartupeļa zieds
Zilā kartupeļa zieds Foto: Wikimedia Commons

Jāteic, ka īstens dārzs neiztiks bez kultūraugiem. Arī savulaik muzeja dārzā ir pat stādīti tomāti, mangoldi un kartupeļi.

Tas var likties jocīgi, ka pils pagalmā mūsdienās izvēlas stādīt arī labi pazīstamo dārzeni - kartupeli, bet kā izrādās ir bērni un pat pieauguši cilvēki, kas nemaz nezina, kā kartupeļi zied, un tad ir priecīgi, ka izdevies šos ziedus pamanīt pils dobēs.

Toreiz gan netika stādīti parastie kartupeļi, bet zilie. Ja vēlies mazliet atvasināt kartupeļu dobi un padarīt to dekoratīvāku un pievilcīgāku, parastos kartupeļus kombinē ar zilajiem un sarkanajiem kartupeļiem, kam ziediņi būs krāsaini un priecēs tā saimniekus, tā dārza aplūkotājus. Šogad gan kartupeļi pils dārza dobēs nav paredzēti, bet tiek gaidīta citu ziedu ziedēšana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu