Koronavīruss kādas sievietes acī pavada 20 dienas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēka acs.
Cilvēka acs. Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā aprakstīta kāda “Covid-19” paciente Itālijā, kurai koronavīruss acī pavadījis ilgāku laiku nekā degunā. 

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Internal Medicine”, anonīmajai 65 gadus vecajai sievietei Itālijā “Covid-19” apstiprināja pēc tam, kad viņa 29. janvārī bija atgriezusies mājās no Uhaņas - Ķīnas pilsētas, kurā sākās pandēmija. Slimības simptomi viņai sākās dienu pirms atlidošanas. 

Sieviete tika nogādāta izolācijā Romā. Simptomu vidū viņai bija sauss klepus un kakla sāpes, kā arī iekaisis deguna dobums un konjunktivīts abās acīs, kas arī tiek uzskatīts par vienu no “Covid-19” simptomiem. Ceturtajā dienā sievietei sākās drudzis un nelaba dūša, tomēr nav īsti skaidrs, vai tas bija četras dienas pēc simptomu parādīšanās vai pēc sievietes nogādāšanas slimnīcā. 

Tā kā konjunktivīts sievietei nepazuda, ārsti trešajā dienā nolēma paņemt paraugu no viņas acs, ko pēc tam atkārtoja gandrīz katru dienu. 20 dienas viņas acī tika konstatēta koronavīrusa klātbūtne. 

“Konjunktivīts sāka pazust ap 15. dienu, bet pavisam pazuda ap 20. dienu,” rakstīja pētnieki. 

Tomēr tas atgriezās 27. dienā - piecas dienas pēc tam, kad koronavīruss izskatījās atstājis sievietes aci. Ārsti uztriepēs no sievietes acs vīrusa ģenētisko materiālu atrada tad, kad vīrusa vairs nebija viņas degunā. Zinātnieki saka, ka viņu pētījums liecina, ka “Covid-19” pacientu acu šķidrumi var būt potenciāls infekcijas avots. 

“Šis atklājums uzsver drošības mēru svarīgumu, proti, ir bieži jāmazgā rokas un jāizvairās no deguna, acu un mutes aiztikšanas,” raksta pētnieki. 

Turklāt pētījums arī uzsver to, cik svarīgas ir sejas maskas un citi drošības pasākumi ārstiem, kad tie izmeklē pacientus. Pētījuma autori arī saka, ka konjunktivīts ir visai biežs “Covid-19” simptoms. 

Infekciju slimību speciālists Džošua Barokass iepriekš izdevumam “Newsweek” stāstīja, ka konjunktivīts ir bieža parādība pacientiem ar augšējo elpceļu slimībām. Tas ir tāpēc, ka mūsu acis, ausis, deguns, rīkle un plaušas ir savā starpā saistītas, tāpēc vīrusi var šajos orgānos izraisīt dažādu simptomu virkni. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu