Kā dzīvesveids var ietekmēt sirds un asinsvadu veselību?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Пресс-фото

Pilnvērtīgas veselības pamatā ir vesela sirds un asinsvadi, kas ļauj jebkuram būt aktīvam, laimīgam un modram. Diemžēl cilvēki arvien vairāk nododas intensīvai darba apritei un vairāku atbildīgu pienākumu izpildei, pakļaujot savu organismu regulāram pārgurumam un stresam. Ja vien cilvēkam nav hroniskas saslimšanas, kas prasa regulāru ārsta uzraudzību, tad ikkatrs var veikt profilaktiskus priekšdarbus, lai ķermenis funkcionētu atbilstoši vesela cilvēka pamatnosacījumiem. 

Sirds, asinsrite un asinsspiediens ir ļoti būtiski cilvēka organismā, tāpēc šajā rakstā apskatīsim, kas tieši būtu jādara profilaktiski, lai sirds spētu funkcionēt ilgus gadus un asinsvadu slimības neveicinātu sirdslēkmi vai insultu.

Asinsvadu un sirds slimību veicinošie apstākļi

Bieži vien sirds un asinsvadu slimības attīstās slēpti un atklājas tad, kad slimība jau ir ielaista. Cilvēki neregulāri pārbauda savu veselību kā arī bieži vien nepamana trauksmes signālus, kas var liecināt par tuvojošos insultu. Tam sekas var būt arī nāve.

Kas ietekmē šādu slimību veidošanos?

Tam ir vairāki faktori:

● mazkustīgs dzīvesveids;

● palielināts jeb neatbilstošs ķermeņa svars;

● regulāri paaugstināts asinsspiediens;

● neatbilstošs holesterīna līmenis asinīs;

● smēķēšana;

● paaugstināts cukura līmenis asinīs un nepilnvērtīga tā kontrole.

Mazkustīgs dzīvesveids

Ja pirmajā momentā nešķiet, ka mazkustīgs dzīvesveids var ietekmēt asinsvadu slimības, tad jau nākamajā nākas apzināties, ka ilgstoša sēdēšana, vienveidīgs - nekustīgs dzīvesveids, ietekmē to, cik asinīs veidosies skābeklis, ļaujot brīvi asinīm plūst pa mūsu ķermeni. Regulāras fiziskās aktivitātes viennozīmīgi var aizkavēt asinsvadu un sirds slimību veidošanos.

Palielināts jeb neatbilstošs ķermeņa svars

Izlietotais kaloriju daudzums dienā pret fiziskajām aktivitātēm ietekmē to, cik kalorijas paliks pāri un tiks uzkrātas organismā. Kalorijas uzkrājas tauku veidā dažādās ārējās ķermeņa vietās, bet ne tikai - tās nogulsnējas arī uz iekšējiem orgāniem, tādejādi radot papildus asinsrites slodzi.

Neatbilstošs ķermeņa svars un aptaukošanās var veicināt ne tikai sirds un asinsvadu slimības, bet arī virkni citu nevēlamu veselības problēmu.

Regulāri paaugstināts asinsspiediens

Paaugstināts asinsspiediens ir viens no visbiežākajiem asinsvadu un sirds slimību iemesliem, tāpēc ikvienam regulāri ir jāpārbauda savs asinsspiediens - it īpaši, ja savā ikdienā sajūtiet izmaiņas pašsajūtā, jūtaties biežāk noguris un miegaināks. Asinsspiedienu var mērīt arī mājas apstākļos vai aptiekā, ne tikai pie ģimenes ārsta.

Paaugstināts asinsspiediens var bojāt ne tikai asinsvadus un sirdi, bet arī nieres un redzi.

Lai iegūtu labāku asinsspiedienu, ikdienā:

● atmetiet smēķēšanu, ja to ikdienā dariet;

● lietojiet uzturā maksimāli maz sāli;

● iemācieties nestresot, nepieļaujot vispārēju ķermeņa un prāta stresa stāvokli;

● ievērojiet aktīvu fizisku slodzi - atrodiet savu sporta veidu vai aktīvo atpūtu, kas ne tikai var iepriecināt, bet arī relaksēt un ļaut asinīm aktīvāku cirkulāciju;

● Lietojiet uzturā veselīgu pārtiku.

Neatbilstošs holesterīna līmenis asinīs

Bez holesterīna cilvēks nespētu dzīvot, tas ir nepieciešams organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai (D vitamīna un hormonu sintēzei, šūnu apvalkiem), tomēr no labvēlīgas un produktīvas esamības organismā, tas var kļūt kaitīgs, ja tā ir par daudz.

Holesterīns asinīs veidojas no veselībai neatbilstošas pārtikas un mazkustīga dzīvesveida, tādejādi pazeminot ZBLH (zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns). Nelabvēlīgā holesterīna klātbūtni asinīs var izmainīt uzsākot pilnvērtīgu uztura uzņemšanu, izslēdzot taukainus, treknus ēdienus. Arī smēķēšana ir viens no faktoriem, kas ietekmē holesterīnu - ZBLH sāk nogulsnēties sirds un smadzeņu artērijās, izraisot artēriju iekaisumu ar holesterīna uzkrāšanos (ateroskleroze). Holesterīna neārstēšana visbiežāk aizsprosto asinsvadus un veido trombus, izraisot arī insultu.

Smēķēšana

Regulāra smēķēšana veicina koronāro sirds slimību un smadzeņu insulta rašanos un attīstību. Sirdsdarbības paātrināšanās, arteriāla asinsspiediena paagstināšanās, artēriju sieniņu bojājumi, kā arī hipertensijas risks - ir tikai dažas ar smēķēšanu saistītās problēmas. Atmetot smēķēšanu, samazinās asins sabiezēšanas risks, kas var izraisīt insultu, kā arī sirdslēkmi, jo sirdij ir mazāk jāpiepūlās piesūknējot ķermenī asinis.

Paaugstināts cukura līmenis asinīs un nepilnvērtīga tā kontrole

Glikoze cilvēka ķermeņa šūnām ir svarīgs enerģijas avots. Lai šūnas spētu pilnvērtīgi darboties, enerģiju tās iegūst caur asinīm, kura procesā lielākā nozīme ir insulīnam. Insulīns ir hormons, kuru ražo aizkuņģa dziedzeris. Ja cilvēka aizkuņģa dziedzeris neražo insulīnu, tad to ārstē un kontrolē kā cukura diabētu. Diemžēl cukura diabēts prasa lielu uzmanību un rūpes par ne tikai atbilstošu cukura līmeni organismā, bet arī vispārēju savas veselības aprūpi, piemēram, aktīvi sportojot, lietojot veselīgu uzturu un atsacīšanos no kaitīgām vielām kā cigaretes vai regulāra alkohola lietošana.

Cukura diabēts nav ārstējams, tomēr ikviens rūpējoties par savu ķermeni, atbilstoši pielāgojot dzīvesveidu, var to normalizēt saglabājot labu pašsajūtu.

Ignorējot cukura līmeni organismā, diemžēl strauji var veidoties insulta iespējamība, kā arī virkne citu asinsvadu slimību.

Pēcvārds

Augstāk minētie iemesli ir tikai daži būtiskākie un svarīgākie sirds un asinsvadu slimību izraisīšanā. Pasaulē visbiežāk profilaktiskai asinsvadu veselības uzturēšanai palīdz dabīgie statīni. Tos iegūst no dažiem atsevišķiem augiem, piemēram, sarkanā rauga rīsiem. No šī auga iegūst līdzekli, kura dabīgā viela ir monakolīns K, kas spēj profilaktiski uzturēt normālu asinsrites apriti organismā palīdzot gan neveidoties holesterīnam un citām asinsvadu slimībām.

Sirds slimību risku novēršanu un cilvēka veselības uzlabošanu var veikt arī ferments - natokināze. Natokināze ir dabiska viela, ko iegūst no raudzētām sojas pupiņām. Šī viela spēj uzlabot asinsriti, asinsspiedienu, asins cirkulāciju, kā arī izšķīdināt un novērst jaunu trombu veidošanos.

Papildiniet savu ikdienu ar vērtīgām uzturvielām, izmainiet nevēlamos ieradumus dzīvesveidā un parūpējaties par savu veselību sākot jau no šodienas!

Raksts tapis sadarbībā ar Valentis Pharma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu