Trampa absurdās idejas: Covid-19 ārstēt ar dezinficētāja injekciju un gaismu ķermenī (51)

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps sadusmojis medicīniskās aprindas, ceturtdien preses konferencē kā iespējamus Covid-19 ārstniecības veidus nosaucot dezinficēšanas šķīduma injicēšanu un ultravioleto staru iekļūšanu ķermenī.

Tramps ar izteikumiem nāca klajā uzreiz pēc tam, kad Iekšzemes drošības ministra zinātnes un tehnoloģijas padomnieks Viljams Braiens bija prezentējis pētījumu. Tajā valdības zinātnieki ir konstatējuši, ka ultravioletie saules stari spēcīgi ietekmē šo patogēnu, tātad ir cerība, ka vasarā Covid-19 izplatība varētu mazināties, vēsta BBC.

Braiena prezentācija tika pieminēts arī tas, ka, izmantojot uz virsmām balinātāju, tas piecās minūtēs iznīcina vīrusu, kas tur nonācis ar siekalām vai deguna izdalījumiem. Izopropanols spēj iznīcināt vīrusu vēl ātrāk, teikts pētījumā.

Pētījums attiecas uz vīrusa likvidēšanu no virsmām, nevis cilvēka ķermenī.

Tramps norādīja, ka pētījumu, kas vēl nav publicēts un saņēmis citu zinātnieku novērtējumu, vajadzētu uzņemt piesardzīgi. Pēc tam ASV prezidents sāka izteikt savas versijas.

"Pieņemsim, ka mēs uz ķermeni vēršam milzīgu - vai nu tā ir ultravioletā vai vienkārši ļoti spēcīga gaisma," sacīja Tramps, vēršoties pie Baltā nama Covid-19 koordinatores Deboras Bērksas, kura ir mediķe. "Šķiet, jūs teicāt, ka tas vēl nav izmēģināts, bet ka jūs to izmēģināsiet."

"Un tad es teicu, varētu gaismu dabūt iekšā ķermenī, ko var izdarīt vai nu caur ādu vai kādā citā veidā. Šķiet, jūs teicāt, ka to arī izmēģināsiet. Izklausās interesanti," turpināja Tramps.

"Un tad es dzirdēju, ka dezinficētājs tiek galā minūtes laikā. Vienas minūtes laikā. Un vai ir kāds veids, kā mēs to varam izmantot - injicējot iekšā vai veicot gandrīz kā tīrīšanu?

Būtu interesanti to pārbaudīt.

Norādot uz savu galvu, Tramps sacīja: "Es neesmu ārsts. Bet es esmu cilvēks, kuram ir labs jūs-paši-zināt-kas."

Tramps atkal pievērsās Bērksai un jautāja, vai viņa esot dzirdējusi par "siltuma un gaismas" lietošanu pret koronavīrusu. "Ne kā ārstniecības līdzekli," atbildēja Bērksa. "Protams, drudzis ir laba lieta - tas palīdz ķermenim reaģēt [uz vīrusu]. Bet es neesmu redzējusi, [ka ārstniecībā tiktu lietots] siltums un gaisma."

"Es domāju, ka tā būtu laba lieta, ko papētīt," atbildēja Tramps.

Kāds žurnālists preses konferencē pajautāja, vai Trampa izteikumi neveicinās bīstamas dezinformācijas izplatīšanos ASV sabiedrībā.

Ko saka mediķi?

Ārsti un citi eksperti intervijās medijiem un sociālajos medijos noraidīja Trampa ideju.

Mediķi brīdinājuši, ka Trampa ideju lietošanai dzīvē būtu letāls iznākums. 

"Izteikumi par jebkāda veida tīrīšanas līdzekļa injicēšanu vai iedzeršanu ir bezatbildīgi. Tas ir bīstami," telekanālam NBC norāda pulmonologs Vins Gupta. "Tā ir metode, ko bieži izmanto pašnāvībās."

"Kā mediķis neiesaku injicēt plaušās dezinficētāju vai UV radiāciju ķermenī, lai ārstētu Covid-19. Neuzklausiet medicīniskus padomus no Trampa," tvītoja ārsts Kašifs Mahmods no Rietumvirdžīnijas.

Zakerberga Sanfrancisko slimnīcas pulmonologs Džons Balmss brīdināja, ka pat spēcīgu tīrīšanas līdzekļu izgarojumu elpošana ir bīstama. "Hlora balinātāja ieelpošana ir ārkārtīgi kaitīga plaušām. Elpceļus un plaušas nevajadzētu pakļaut pat dezinficētāju aerosoliem," uzsver Balmss. "Pat stipri atšķaidīts balinātājs vai izopropanols nav drošs. Tas ir pilnībā absurds koncepts."

Redingas universitātes profesore Parastu Donjai norādīja, ka jau pieredzēti gadījumi, kad cilvēki netīšām noindējas, uzņemot medikamentu pret malāriju, salasoties nezinātniskus viedokļus, kas šīs zāles varētu palīdzēt pret Covid-19.

Toksiskas vielas injicēšana dod ļoti maz laika, lai iejauktos un novērstu letālu iznākumu, norādīja Donjai.

Tramps iepriekš slavējis hlorokvīnu kā iespējamu Covid-19 ārstniecības līdzekli, lai gan pēdējā laikā to vairs nav pieminējis. Šonedēļ publicētā pētījumā, kas tika veikts valsts slimnīcā kara veterāniem, tika atklāts, ka ar hlorokvīnu ārstētie pacienti mira biežāk nekā tie, kuri saņēma standarta aprūpi. Tomēr līdzekli lietoja tikai ļoti smagi slimiem pacientiem.

Šonedēļ ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC) paziņoja, ka kopš marta sākuma krasi pieaudzis saindēšanās gadījumu skaits ar tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļiem.

ASV Valdības ētikas biroja bijušais direktors Valters Šaubs tviterī pauda viedokli, ka Trampa dienišķie paziņojumi presei nodara vairāk kaitējuma nekā labuma.

Viņš aicināja nepārraidīt šos Trampa paziņojumus, kas "apdraud dzīvības", un lūdza cilvēkus nedzert un neinjicēt sev dezinfekcijas līdzekļus.

Arī Kalifornijas Universitātes profesors un bijušais nodarbinātības ministrs Roberts Reihs tviterī pavēstīja, ka Trampa paziņojumi presei "aktīvi apdraud sabiedrības veselību".

"Boikotējiet viņa propagandu, klausieties ekspertos," viņš piebilda.

Vismaz divi tīrīšanas līdzekļu ražotāji, kuru produkcija nopērkama ASV, pēc Trampa izteikumiem nāca klājā ar paziņojumiem, kuros brīdināja cilvēkus, ka viņu produkcija nav izmantojama kā medikamenti.

Tostarp ir Lielbritānijā bāzētais uzņēmums "Reckitt Benckiser", kas ražo tīrīšanas līdzekļus "Lysol" un "Dettol".

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu