Tiešraides arhīvs: Premjers informē par lemto Sadarbības sanāksmē (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Zane Bitere/LETA

Jebkuri lēmumi par Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanu būs pakāpeniski, šodien pēc valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers akcentēja, ka, pateicoties mūsu kopīgai sadarbībai, izdodas turpināt kontrolēt Covid-19 gaitu. "Ja salīdzinām sevi ar citām valstīm, mēs ļoti labi izskatāmies. Tas ir pateicoties visu kopīgai sadarbībai. Mūsu pūles nes zināmus augļus," vērtēja politiķis.

Kariņš piekrita, ka daudzus interesē jautājums par to, kā pasaule un valsts spēs iziet no Covid-19 radītās krīzes. Tāpēc politiķis uzdevis Krīzes vadības padomes sekretariātam rīt valdībā nākt ar scenārijiem, ceļa karti, kā iziet no krīzes.

"Sagaidām ceļa karti turpmākajām rīcībām. Jaunnedēļ tad būtu jāpieņem arī konkrēti lēmumi, lai visi varētu saprast, kas notiks pēc 12.maija," teica Kariņš.

Premjers gan uzsvēra, ka jebkādi lēmumi par Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu pārskatīšanu būs pakāpeniski, jo vīruss pasaulē nav uzvarēts - nav ne vakcīnas, ne zāļu ārstēšanai.

TVNET jau vēstīja, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne dažādu ierobežojumu un aizliegumu.

Lai lemtu par kādu ierobežojumu mainīšanu, tiks piedāvāts četru nedēļu posmos mērīt vairākus Covid-19 saslimstības kritērijus, intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc ministres teiktā, no līdzšinējiem datiem ir redzams, ka situācijas dinamiku var novērot četrās nedēļās. Tādēļ tiks piedāvāts "izmērāmo kritēriju režģis" un tieši tas būs rādītājs, kad un kādi ierobežojumi var tikt mainīti. Šie kritēriji būs - inficēto cilvēku skaits, jauno saslimšanas gadījumu pieauguma vai krituma temps, stacionēto cilvēku skaits, smago gadījumu skaits un arī tas, vai veidojas kompakti uzliesmojumi iestādēs vai apdzīvotās vietās.

Kopumā ministre domā, ka visi ierobežojumi 12.maijā, kas ir ārkārtējas situācijas termiņa beigas, nebeigsies.

Eksportspējīgajiem uzņēmumiem varētu sniegt vismaz daļēju atbalstu saskaņā ar EM iecerēm

Izvērtējot katra eksportspējīgā uzņēmuma vajadzības, krīzes situācijā varētu tikt sniegts vismaz daļējs atbalsts šiem uzņēmumiem saskaņā ar Ekonomikas ministrijas (EM) iecerēm, izriet no labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) paustā šodien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes.

Politiķe norādīja, ka ekonomikas stimulēšana jāveic, nodrošinot gan papildu darbus ceļu būvē un pašvaldību infrastruktūras sakārtošanā, "nodrošinot algu izmaksas nevis papildinot bezdarbnieku rindas".

Petraviča norādīja, ka EM koalīcijas partneriem ir prezentējusi savu priekšlikumu par eksportspējīgo uzņēmumu atbalstīšanu. Ministrijas piedāvājums paredz valstij subsidēt daļu no devēja sociālās apdrošināšanas iemaksām, - tas attiektos uz to algas daļu, kas ir virs 800 eiro. Šādu sistēmu varētu ieviest, ja uzņēmumā vidējā alga ir lielāka par 800.

Tomēr koalīcijā EM saņēmusi vairākus ieteikumus, piemēram, nepaļauties tikai uz pāris organizāciju ieteikumiem, bet apzināt visu eksportējušo uzņēmumu situāciju, pauda politiķe. Sākotnēji jānoskaidro, vai attiecīgie uzņēmumi turpina darbu, vai arī nav dīkstāvē, norādīja ministre.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu