"Sods ir jūsu rīcības rezultāts." Likumsargi soda par distances neievērošanu (42)

Reportāža
Likumsargi pārbauda distances ievērošanu Foto: Jānis Škapars/TVNET
Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvijā jau kādu laiku noteikta ārkārtējā situācija, kas paredz virkni noteikumu, tostarp divu metru distances ievērošanu starp svešiem cilvēkiem, proti, tiem, kuri nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Vienlaikus, lai arī informācija par aktuālajiem noteikumiem ir pieejama teju visur - pat lielveikalos nevar maizi iegādāties, nedzirdot par distances ieturēšanu, - joprojām atrodas cilvēki, kuri distanci neievēro, bet, saņēmuši sodu, saka, ka neko nav par to dzirdējuši.

Kas teikts par distances ievērošanu?

Pašreiz noteikts, ka visās publiskās vietās – iekštelpās, ārtelpās un koplietošanas telpās - ir jāievēro savstarpēja divu metru distance, kā arī citi noteiktie fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās drīkst ne vairāk kā divas personas. Izņēmums ir personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, vai arī vecāks un tā nepilngadīgie bērni gadījumos, ja tie nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Vairāk nekā divas personas drīkst pulcēties arī gadījumos, kad tiek veikti darba vai dienesta pienākumi.

Tirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas vietās varēs atrasties tāds personu skaits, kas tiks noteikts ar ekonomikas ministra rīkojumu, nodrošinot divu metru savstarpēju distanci un citus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Valdība uzdeva ekonomikas ministram noteikt personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties tirdzniecības vietā un sabiedriskās ēdināšanas vietā.

Papildus ir noteikts, ka brīvdienās un svētku dienās visos tirdzniecības centros, nodrošinot fiziskās distancēšanās pasākumus, darbosies arī preses tirdzniecības vietas, vakcinācijas kabineti un ķīmiskās tīrītavas.

Foto: Likumsargi pārbauda, vai tiek ievērota distance

Vai distance tiek ievērota?

Lai noskaidrotu, kā ļaudīm sokas ar distances ievērošanu, nedēļas nogalē devāmies līdzi Rīgas pašvaldības policijas ekipāžai (ievērojot distanci), kura pieskatīja, vai Bolderājā un Imantā iedzīvotāji ievēro noteikumus.

Jāatzīst, ka vairums cilvēku ievēro divu metru distanci no citiem cilvēkiem, vienlaikus gan atrodas tādi, kuri, saņemot aizrādījumu par distances ievērošanu, norāda, ka ir dzirdējuši par noteikto, taču, kad saprot, ka būs jāsaņem sods, sāk stāstīt, ka viņiem neesot pieejama informācija par šādiem lēmumiem un vispār - paši policisti distanci viens ar otru neievērojot.

Sods ir jūsu rīcības rezultāts

Aizvadītās sestdienas pusdienlaikā likumsargi Bolderājas pusē, kādā sabiedriskā transporta pieturā, pamanīja kompāniju - trīs vīriešus un māti ar bērnu ratiņos. Distance netika ievērota.

Skaidrojot apstākļus, secināts, ka personas nav no vienas mājsaimniecības, tāpēc viņiem pienākas sods.

Policijas video redzams - sieviete ar bērnu stāsta, ka nekur nestrādā, neesot ienākumu, esot parāds par dzīvokli, neesot darba, dzīvojot no pabalstiem.  Viņa pauž bažas, ka nebūšot naudas, ar ko samaksāt sodu.

"Tā jau parādi par dzīvokli, vēl sods jāmaksā," viņa teica. "Sods ir jūsu rīcības rezultāts," atgādināja policijas darbinieks.

Viens no vīriešiem pārmeta, ka policijas darbinieki pārvietojas vairāk nekā divi kopā. Jūs taču neesat brāļi, pauda vīrietis. Šim kungam tika skaidrots, ka policijas darbinieki var šādi rīkoties.

Arī uz soliņa, kas ir dažus metrus plats, sēdēt trijatā nedrīkst

Nedēļas nogalē manīta arī kāda kompānija autobusa pieturā uz soliņa. Distance nav ievērota.

Vīriešiem tiek vaicāts, vai, sēžot uz soliņa, tiek ievērots divu metru distancēšanās attālums. Vīrieši izrāda neizpratni, kāpēc policijas darbinieki neievēro distanci, arī šiem kungiem tiek skaidrots, ka policijas darbinieki, pildot dienesta pienākumus, šos noteikumus var neievērot.

Viens no kungiem atsaucas uz redzēto televizorā - varot pulcēties pat vairāki simti. Viņam tiek norādīts, ka tā nav taisnība - pēc pašreizējiem noteikumiem, neievērojot divu metru distanci, var pulcēties līdz diviem cilvēkiem.

Laikā, kamēr tiek rakstīti protokoli, uz soliņa apsēžas sieviete ar mazu bērnu. Neskatoties uz to, ka par distances ievērošanu tiek atgādināts teju jebkur, sieviete ar bērnu neliekas ne zinis. Vien pēc tam, kad policijas darbinieki atgādina sievietei par distances ievērošanu, viņa pavirzās tālāk, lai būtu divu metru atstatumā no citām personām.

Viņš tikai gāja garām

Šajā gadījumā viena no personām gribēja policijas darbiniekiem iestāstīt, ka divi metri ir ievēroti, taču pārkāpums jau ir fiksēts kamerā. Lai arī sākotnēji trijotne apgalvoja, ka zina par distances ievērošanu, pēc tam jau teiktais tiek mainīts, tostarp policijas darbiniekiem tiek pārmests, ka viņiem (policistiem) īsti neesot ko darīt.

Viens no viņiem atgādina, ka var filmēt, un izvelk telefonu, policija norāda, ka tas viņam nav liegts.

Pa to laiku, kamēr tiek formēts protokols, jaunietis ar kameru, lai arī iepriekš saprata, par ko tika apturēts, sāk klāstīt argumentus, ka viņam esot slikta dzirde un nezinot noteikumus par distancēšanos. Jaunietis arī interesējas, vai ir iespējams saņemt brīdinājumu, un to, vai iespējams sodu apstrīdēt.

Saprotot, ka no soda nevarēs izvairīties, jaunietis sāk stāstīt, ka gājuši divatā, bet trešais vienkārši esot gājis garām, viņiem atkārtoti tiek atgādināts, ka pārkāpums ir fiksēts kamerā.

Jaunieši, kamēr tika sastādīti protokoli, izrādīja nesapratni, kāpēc policijas darbinieki paši nestaigājot maskās un cimdos, viņiem tika atgādināts, ka šādu aizsarglīdzekļu nēsāšana nav obligāta.

Viņi arī pauda vēlmi, lai viņu personību apliecinošie dokumenti tiktu dezinficēti.

Pēc protokolu saņemšanas jaunietim tika arī izskaidrots, ka visiem jāievēro divu metru distance, ne tikai pazīstamiem.

Nedaudz "ierāvušais" elektriķis

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Patrulējot pa Bolderājas ielām, vienā no sabiedriskā transporta pieturām pamanīts arī kāds vīrietis, kurš guļ uz ielas un uz īsu brīdi apskauj miskasti. Policijas darbinieki noskaidro, ka guļošais kungs ir reibumā, tādā, ka piecelties saviem spēkiem vairs nav spējīgs.

Kad kungs tiek piestutēts kājās, viņš atklāj, ka esot elektriķis un esot "nedaudz iedzēris". Ņemot vērā personas stāvokli, tiek nolemts viņu aizvest uz iecirkni, lai "iziet reibums" un vīrietis droši var doties mājās.

Pēc neilgas sarunas gan atklājas, ka kungs nav "nedaudz iedzēris". Alkohols lietots vairākas dienas.

Iepriekš vēstīts - lai mazinātu riskus Covid-19 tālākai izplatībai Latvijas iedzīvotāju vidū, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valdība ir pieņēmusi stingrākus noteikumus cilvēku pulcēšanās ierobežošanai privātos un publiskos pasākumos un citus ierobežojumus. Fiziskās kontaktēšanās ierobežojumi attiecas uz publiskām norisēm iekštelpās un ārtelpās un nosaka divu cilvēku un divu metru distances ievērošanas noteikumus.  

Ārkārtējās situācijas laikā tiek aizliegti jebkādi privāti pasākumi, izņemot bēru ceremoniju noturēšanu ārtelpās, ja tiek ievērota savstarpējā divu metru distance starp personām un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi.

Tiek samazināts kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citu atpūtas vietu darba laiks no pulksten 8.00 līdz 22.00.

Kā līdz šim, ir aizliegti jebkādi publiski pasākumi, kā arī sapulces, gājieni un piketi. Tāpat ir aizliegta sporta norišu darbība telpās, kā arī reliģiskās darbības, kas veicamas pulcējoties.

Kādi ir sodi par noteikto ierobežojumu neievērošanu?

Saeima lēmusi atbalstīt valdības priekšlikumu un paaugstināt administratīvo sodu gadījumos, kad pārkāptas epidemioloģiskās drošības prasības un ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi vai aizliegumi. Fiziskām personām sods var sasniegt 2000 eiro, juridiskām personām – 5000 eiro. Sods līdz 2000 eiro piemērojams personām par nepatiesu ziņu sniegšanu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu