Kā zināt, ka bērns zīž pieniņu pareizi? Biežākās kļūdas un ērtākās pozas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos, publicitātes

"Egoiste" sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu turpmāk topošajām un jau esošajām māmiņām piedāvās noderīgu informāciju no pieredzējušām vecmātēm. #paliecmājās, saudzē sevi, tuvākos un iegūsti nepieciešamo informāciju par gaidāmo skaisto māmiņas laiku.

Kāds ir pareizs krūts satvēriens, zīdot bērnu? Kādas ir ērtākās un labākās pozas, kādās barot mazulīti? Atbild vecmāte Žanete Eglīte.

Zīdīšana ir tāda iemaņa, ar kuru mēs nepiedzimstam. Bet mēs to mācāmies kopā ar saviem bērniem!

Galvenais mērķis ir tāds, lai bērns nesatvertu tikai pašu krūtsgalu, bet lielu daļu no krūts areolas - pigmentētā laukuma uz krūts. Kā bērnam piedāvāt krūti? Krūtsgalam ir jāatrodas virzītam uz augšu pret mazā degungalu. Varam parīvēt gar deguntiņu, gar augšlūpiņu. Un tajā brīdī, kad bērns ir atvēris maksimāli vaļā savu mutīti, virziet bērnu krūts virzienā. Nevis ar krūti mammai liekties pie bērna, bet bērnu virzīt pie krūts. Citādi mammas piespiedu poza radīs muguras sāpes ilgstošā periodā. 

Svarīgi ir bērniņu turēt nevis pie galvas, bet pie apkaklītes. Bērniņam pēc dzemdībām var būt nepatīkami, ka viņam bieži aiztiek galviņu, kā rezultātā viņš var zīdīšanas laikā rauties nost. Vajag, lai bērniņš var pats viegli kustināt savu galvu zīdīšanas laikā. 

Ja tas pirmo reizi neizdodas,  var pielikt mazo pirkstiņu pie bērniņa lūpu kaktiņa, viņš atvērs mutīti un varat izņemt krūti ārā no tās. Nevajadzētu vilkt krūti ārā pēkšņi, jo bērns ir izveidojis vakuumu savā mutē un tas varētu būt ļoti sāpīgi. 

Kā pateikt, ka bērns ir pareizi satvēris? Pirmkārt, tam nevajag sāpēt. Protams, sākums barojošai māmiņai būs mazliet nepatīkams, bet tas pāries,  jo krūts gali ātri pierod. Jābūt ritmiskām žokļa un rīšanas kustībām. Ja bērns būs satvēris tikai pašu krūts galu, viņš nespēs efektīvi izzīst pieniņu no krūts. 

Vairāk vecmātes noderīgo informāciju par pašām pozām skaties zemāk pievienotajā video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu