VARAM un Babītes dome jau divus gadus nespēj atrisināt nesaskaņas par ūdenssaimniecības pakalpojuma nodrošināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ūdens krāns. Ilustratīvs attēls
Ūdens krāns. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Babītes novada dome jau vairāk nekā divus gadus nespēj rast vienotu nostāju jautājumā par to, kā pašvaldībai būtu jānodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumi savā teritorijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) jau trešo reizi Babītes novada domes priekšsēdētājam Andrejam Encem (LRA) pieprasījis "nekavējoties sakārtot ūdenssaimniecības pakalpojuma nodrošināšanu atbilstoši normatīvajiem aktiem" un pieprasījis sniegt paskaidrojumus par iemesliem, kāpēc joprojām netiek ievēroti Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteiktie pašvaldības pienākumi.

Pūce gan Encem paskaidrojumus ir prasījis jau 2019.gada februārī un aprīlī, taču kopumā ministrijas sarakste ar Babītes domi par ūdenssaimniecības pakalpojumu organizēšanu novadā, prasot pašvaldības pienākumu ievērošanu, ilgst jau vairāk nekā divus gadus.

Patlaban ministrijas rīcībā esot informācija, ka joprojām līgumattiecības ar visiem pakalpojumu sniedzējiem nav sakārtotas, un ūdenssaimniecības pakalpojumi nodrošināti vien daļai iedzīvotāju. 

Tāpat ministrija vērš uzmanību, ka 2018.gada augustā tiesā iesniegta komersanta sūdzība, kuras rezultātā Administratīvajā rajona tiesā pieņemts blakus lēmums, kas norāda uz Babītes domes atbildību likumā noteikto ūdenssaimniecības jautājumu risināšanā pašvaldības teritorijā. Lēmumu dome nav pārsūdzējusi un tas ir stājies spēkā.

Tiesas vērtējumā blakus lēmumā dotais izvērtējums norāda uz normatīvajiem aktiem neatbilstošu ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas kārtību, uz ko arī ministrija vairākkārt norādījusi Babītes novada domes priekšsēdētājam.

Ence aģentūrai LETA apstiprināja, ka Pūces vēstuli ir saņēmis, taču norādīja, ka vēlas pamatīgāk iepazīties ar vēstules saturu, lai saprastu, "ko šoreiz viņam lūdz skaidrot".

Pēc viņa teiktā, ministra vēstulē tiek minēts tiesas spriedums, kas saistīts ar SIA "Sīļukalni" tiesvedību. Pēc priekšsēdētāja teiktā, uzņēmumam uz privāta īpašuma ir piešķirtas personālservitūta tiesības, taču zemes īpašnieki šo servitūtu gribējuši likvidēt, lai ar pašvaldību varētu noslēgt attiecīgu līgumu par ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu.

"Taču tiesa ir lēmusi par labu šim uzņēmumam, nevis zemes īpašniekam un mēs līgumu noslēgt nevaram. Tomēr spriedumā tiesa pašvaldībai "liek vērst uzmanību" uz radušos situāciju un pašvaldībai netiek uzlikts par pienākumu veikt kādas konkrētas darbības," sacīja Ence.

Viņš norādīja, ka visos gadījumos, kad atsevišķās novada teritorijās ūdenssaimniecības pakalpojumus nodrošina sabiedrības ar ierobežotu atbildību pašvaldība līgumus ir noslēgusi, taču teritorijās, kur to dara biedrības - likums nemaz neprasa to darīt.

"Ja ir privātas teritorijas, teju privāti ciemi, mēs tur nemaz neejam iekšā un cilvēki paši izveido biedrību un paši šo pakalpojumu nodrošina. Likums neprasa mums ar viņiem slēgt līgumu," uzskata Ence.

VARAM gan norāda, ka no Babītes novada iedzīvotājiem atkārtoti tiek saņemtas sūdzības par ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju rīcību, kā arī par to, ka pašvaldība neiesaistās problēmu risināšanā, neslēdz līgumu ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju un nenosaka maksu par šiem pakalpojumiem.

Redzējums par radušos situāciju atšķiras arī domes deputātu vidū. Piemēram, Ences partijas biedrs Aivars Osītis (LRA) aģentūrai LETA atzina, ka šis jautājums atbildīgajās pašvaldības komitejās skatīts vairākkārt un sacīja, ka daļēji pie vainas esot "priekšsēdētāja vienpersoniska interpretācija par to, kā šie pakalpojumi pašvaldībai būtu jānodrošina".

Līdzīgi kā ministrijā, arī Osītis atzīst, ka saskaņā ar likumu, tajās teritorijās, kur ūdenssaimniecības pakalpojumus nodrošina privātie komersanti, pašvaldībai būtu jānoslēdz pilnvarojuma līgums ar uzņēmumiem un vienlaikus būtu jāiesaistās gan pakalpojuma kvalitātes kontrolē, gan jāapstiprina tā maksas tarifi.

"Skaidrs, ka šajā jautājumā mūsu redzējums ar mēru atšķiras un es ceru, ka šo jautājumu risināsim," sacīja Osītis.

Tikmēr deputāts Nikolajs Antipenko (JV) sacīja, ka pēdējo mēnešu laikā situācija tomēr esot uzlabojusies, lai gan SIA "Babītes siltums" jauns vadītājs iecelts vieni pirms aptuveni diviem mēnešiem.

"Es domāju dažas lietas šajā situācijā ministrs nav izpratis. Babīte ir, var teikt, lauku novads un mēs nevaram aizvilkt centralizētu ūdensvadu 30 kilometru attālumā. Daži ciemati negrib mums nodot par ielu uzturēšanu, nemaz nerunājot par inženiertīklu izbūvi," sacīja deputāts.

Vienlaikus abi domnieki sacīja, ka par Ences "gāšanu" no amata patlaban neesot domāts.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām", ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas. Encem paskaidrojumi ir jāsniedz septiņu dienu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu