Vai Trampam taisnība, ka ASV ir labākā Covid-19 testēšana pasaulē? (3)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV apstiprināto koronavīrusa gadījumu skaits pārsniedz miljonu vienīgi tāpēc, ka Savienotajās Valstīs tiek veikta vērienīga testēšana, trešdien apgalvoja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Vienīgais iemesls, kāpēc ASV ir paziņojušas par vienu miljonu koronavīrusa gadījumu, ir tas, ka mūsu testēšana ir daudz labāka nekā jebkurā citā pasaules valstī," tviterī norādīja Tramps.

"Citas valstis krietni atpaliek no mums testēšanas ziņā, un tāpēc tām ir krietni mazāk [apstiprināto koronavīrusa] gadījumu," piebilda prezidents.

ASV apstiprināto gadījumu skaits, kad notikusi inficēšanās ar Covid-19 vīrusu, pārsniedz miljonu, bet ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pārsniedz 58 000, liecina ziņu aģentūras "Reuters" līdz otrdienas vakaram apkopotie dati.

Taču Trampa apgalvojums, ka citas valstis no ASV atpaliek testēšanas ziņā, nav līdz galam pamatots. Daudzās citās valstīs - tajā skaitā arī Latvijā - veikts lielāks skaits testu uz 1000 iedzīvotājiem, liecina "ourworldindata.org" dati.

Foto: ourworldindata.org

Tomēr absolūtos skaitļos ASV, kur dzīvo ap 330 miljoniem cilvēku, tomēr ir priekšā visām pārējām valstīm. ASV veikti 5,59 miljoni testu. Tas nozīmē, ka uz katriem 1000 iedzīvotājiem veikti 16,9 testi.

Itālija veikti 1,85 miljoni testu (iedzīvotāju skaits - 60 miljoni), tātad 30,5 testus uz katriem 1000 iedzīvotājiem. Testēšanas rekords pieder Islandei, kur veikti 137,8 testi uz katriem 1000 iedzīvotājiem.

Tātad nevar teikt, ka citām valstīm ir mazāk vērienīgas testēšanas programmas vai ka tās atpaliek no ASV - tām vienkārši ir mazāks iedzīvotāju skaits.

Turklāt ASV fiksēts ne vien visvairāk inficēšanās gadījumu, bet arī vislielākais nāves gadījumu skaits pasaulē. Līdz trešdienas pusdienlaikam ASV reģistrēti 58 355 nāves gadījumi no Covid-19, liecina Džona Hopkinsa Universitātes apkopotie dati. Līdz ar to Covid-19 uzliesmojums ASV prasījis vairāk dzīvību nekā Vjetnamas karš.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu