NASA izvēlas trīs kompānijas pilotējama Mēness nosēšanās aparāta izstrādei (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ceturtdien izraudzījusies trīs kosmosa kompānijas nosēšanās aparāta izstrādei, ar kuru plānots līdz 2024.gadam nogādāt cilvēku uz Mēness.

Līgumi 967 miljonu dolāru vērtībā piešķirti Īlona Maska kompānijai "SpaceX", Džefa Bezosa kompānijai "Blue Origin" un firmai "Dynetics", tomēr nav zināms, cik lielu daļu no šīs summas saņems katra kompānija.

Kompānijas savā starpā konkurēs, izstrādājot pilotējamu nosēšanās aparātu. Līgumi ar tām noslēgti līdz 2021.gada februārim, kad NASA izlems, kura no kompānijām varēs veikt demonstrācijas misijas.

"Amerika virzās uz priekšu ar pēdējo soli, kas nepieciešams, lai izsēdinātu astronautus uz Mēness 2024.gadā, ieskaitot neticamo brīdi, kad mēs redzēsim pirmo sievieti spertam kāju uz Mēness virsmas," paziņoja NASA direktors Džims Braidenstains. "Šī ir pirmā reize kopš "Apollo" ēras, kad NASA tieši finansē cilvēku nosēšanās sistēmu, un tagad mums ir kompānijas ar līgumu, lai veiktu darbu "Artemis" ("Artemīda") programmai".

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pagājušā gada martā uzdeva NASA līdz 2024.gadam nogādāt cilvēkus uz Mēness, paātrinot plānus Mēness kolonizācijai, lai to eventuāli varētu izmantot misijām uz Marsu.

Pēdējais cilvēks, kas staigāja pa Mēnesi, bija amerikāņu astronauts Jūdžīns Sernans 1972.gada decembrī misijas "Apollo 17" ietvaros.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu