Aicina NVO aizpildīt aptaujas saistībā ar Covid-19 radīto krīzes situāciju (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Organizācija "Latvijas Pilsoniskā alianse" aicina nevalstiskās organizācijas piedalīties aptaujās un sniegt aktuālāko informāciju, saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto krīzes situāciju.

"Latvijas Pilsoniskā alianse" ir izveidojusi divas jaunas aptaujas nevalstiskajām organizācijām, lai apzinātu aktuālo situāciju sektorā un gūtu priekšstatu par konkrētu atbalsta mehānismu nepieciešamību, saistībā ar Covid-19 izraisītās krīzes seku novēršanu.

Viena aptauja fokusējas uz projektu, deleģējumu un citiem finansēšanas līgumiem, kur, neskatoties uz Saeimas lēmumu, ka ir iespējama elastība un dīkstāves izmaksas, atsaka atbalstīt aktivitātes.

Turpretī otra aptauja ir par potenciālajiem atbalsta mehānismiem pēc-krīzes periodā.

Organizācija uzsver, ka iegūtā informācija apkopotā veidā tiks izmantota sarunās ar atbildīgajām iestādēm.

"Latvijas Pilsoniskā alianse" ir lielākā jumta organizācija nevalstiskā sektora interešu aizstāvībā, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstīt nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidot labvēlīgu vidi to darbībai, pausts alianses mājaslapā.

Jau ziņots, ka pašvaldības pašas varēs noteikt kritērijus nomas maksas atvieglojumu noteikšanai uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu sakarā ar Covid-19 izplatību.

23.aprīlī Saeimā tika atbalstīti grozījumi likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", paredzot, ka pašvaldības dome ar lēmumu noteikt nomas maksas atvieglojumu saimnieciskās darbības veicējiem, biedrībām un nodibinājumiem, kas nomā attiecīgās pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības mantu.

Lai pašvaldībām būtu iespējams piemērot šīs izmaiņas, bija nepieciešams veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu saistībā ar Covid-19 izplatību.

Ar grozījumiem noteikumos pašvaldībām tiek paredzēta iespēja saistošajos noteikumos noteikt citu nomas maksas samazinājuma gradāciju, kas piemērojama pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības nekustamā īpašuma vai kustamās mantas nomas līgumiem.

Vienlaikus noteikumos precizēts, ka nomas maksas samazinājums tiek piemērots atbilstoši nomnieka attiecīgā mēneša ieņēmumu no saimnieciskās darbības procentuālajam samazinājumam, bet nepārsniedzot 90% no nomas līgumā noteiktās nomas maksas.

No noteikumu grozījumiem izriet, lai saņemtu nomas maksas atvieglojumus, nomniekam būs jāiesniedz iznomātājam iesniegums, kurā būs jānorāda atbilstība ieņēmumu samazinājuma kritērijam, kā pamatojumu pievienojot, piemēram, operatīvo bilanci vai citus grāmatvedības dokumentus, kas sniedz informāciju par komersanta saimnieciskās darbības ieņēmumiem attiecīgajos periodos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu