Sirds un asinsvadu slimības - risku novēršana un profilakse. Latvijas un Japānas pieredze.

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabuy.com

Cilvēka sirds ir orgāns, kurš ir ne tikai teikās, dzejā un dziesmās apveltīts ar lielu uzmanību, bet arī visā cilvēka dzīvē un veselībā, ieņemot lielu lomu. Sirds ir unikāls orgāns, kas spēj cilvēka mūžā veikt neticami milzīgu darbu. Diemžēl sirds kaites mūsdienās ir arī iemesls, kāpēc cilvēki kļūst par invalīdiem vai mirst.

Latvija ieņem vienu no pirmajām vietām ar augstāko mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, turpretim Japānā ir pasaulē vismazākā saslimstība un nāves gadījumu uz 100 000 cilvēku. Ko tieši Japāņi dara citādāk, nekā Latvijas iedzīvotāji, lai šis rādītājs izpelnītos tik pozitīvu statistiku?

Sirds un asinsvadu saslimšanas iemesli

Neveselīgs dzīvesveids, kas ietver nepilnvērtīgu un neveselīgu uzturu, mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana, aptaukošanās, augsts asinsspiediens un holesterīna līmenis ir kā aizdedzināts laika deglis, kas jebkurā brīdī var radīt nopietnas sirds un asinsvadu problēmas. Ir nepareizi domāt, ka ar sirds un asinsvadu slimībām slimo tikai vecāka gada gājuma cilvēki, tieši pretēji - ar miokarda infarktu mūsdienās sāk slimot jau ap 30 gadu vecumu. Sirds un asinsvadu slimības jauniem cilvēkiem sāk parādīties dēļ regulāra stresa un lielas ikdienas darba slodzes. Tiesa - liela nozīme šajā problēmā ir arī sociālajam stāvoklim. Jo zemāks ir sociālais stāvoklis, jo diemžēl ir lielāks risks saslimt.

Sirds un asinsvadu slimības Latvijā un pasaulē

Latvijā sirds un asinsvadu slimības ir biežākais mirstības cēlonis. Arī pasaules kopējā statistika ir diezgan skarba - 17,3 miljoni nāves gadījumu saistībā ar asinsvadu un sirds slimībām katru gadu (avots: https://spkc.gov.lv/).

Japāņu pieredze sirds un asinsvadu slimību profilaksē

Japānas pieredze daudziem pasaulē ir kā paraugs, jo jau 2015.gadā tur tika ieviesta “Nacionālā stresa pārbaudes programma”, kurā visiem nodarbinātajiem iedzīvotājiem katru gadu jāiziet pilna veselības pārbaude.

Izejot vispārējo pārbaudi, ārsts laikus var pamanīt dažādu slimību pirmsākumus, piemēram, asinsvadu sabiezējumus vai trombu aizmetņus. Tāpat ārsti ir tiesīgi pārrunāt arī ar pacientu par tā dzīvesveidu, ja viņš saskaras ar intensīvu stresu, neveselīgu dzīvesveidu vai fizisku mazkustību.

Arī smēķētāju skaits ir kardināli samazinājies, jo Japāna ir pacēlusi cigarešu cenas, ko veicinājis ir arī palielinātais patēriņa nodoklis no 5 % uz 8 %. Smēķēšanas ierobežošanai Japānā ir arī stingrāki ierobežojumi vietām, kurās ir atļauts smēķēt.

Tikpat Japānas valdība investē informatīvās kampaņās, lai iedzīvotājus arvien vairāk pievērstu veselīgam dzīvesveidam.

Kompleksa sirds un asinsvadu kontrole profilaktiskos nolūkos

Profilakse, samazinot iespējamību saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, ir iespējama rūpējoties par savu organismu ikdienā. Veselīgāks dzīvesveids, smēķēšanas atmešana un aktīvs dzīvesveids ir tikai sākums.

Papildus jebkurš var izmantot arī dabīgos dabas līdzekļus, lai veicinātu sirds un asinsvadu veselību. Profilaktiski labu efektu spēj dot dabas vielas, kurās ir monokalīns K un natokināze.

Monakolīna K ekstraktu iegūst no sarkanā rauga raudzētiem rīsiem. Ķīnā un citās Āzijas valstīs to gadsimtiem ilgi izmanto kā tradicionālās zāles sirds un asinsvadu slimību ārstēšanā un profilaksē. Monakalīna K galvenais bonuss ir tā spējā izlīdzināt un uzturēt daudz labāku holesterīna līmeni.

Natokiāze ir dabīgs enzīms, ko iegūst no īpaši raudzētām sojas pupiņām. Šis enzīms, nokļūstot asinsritē, iedarbojas uz izmaiņām asins sastāvā un plūsmā, piemēram, spēj šķīdināt veidojošos trombus un citu asinsvados esošus aizsprostojumus. Natokināze samazina arī asinsspiedienu.

Risku saslimt ar sirds vai asinsvadu slimībām var samazināt un pat novērst. Dzīvesveida izmaiņas un profilaktiski pasākumi var pasargāt Jūs no saslimšanas, tādējādi aiztaupot risku par priekšlaicīgu nāvi vai invaliditāti, ko līdzi kā sekas nes šīs slimības.

Raksts tapis sadarbībā ar Valentis Pharma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu