Pēc pandēmijas nevajag atgriezties pie tā, kā dzīvojām iepriekš (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Madonna, Roberts de Niro, Džeina Fonda un virkne citu slavenību un zinātnieku atklātā vēstulē Francijas laikrakstā "Le Monde" aicinājuši pēc jaunā koronavīrusa pandēmijas "neatgriezties pie normālā" un īstenot radikālas pārmaiņas, lai palīdzētu glābt planētu.

Vēstulē, ko parakstījušas arī aktrises Keita Blanšeta, Mariona Kotijāra un Monika Belluči, aicināts izbeigt neapvaldīto patērnieciskumu un radikāli mainīt ekonomiku.

"Mēs uzskatām, ka ir neiedomājami "atgriezties pie normālā"," norādīts vēstulē, kuru parakstījuši arī Nobela prēmijas ieguvēji medicīnā, ķīmijā un fizikā, kā arī Nobela miera prēmijas laureāts Muhamads Junuss. Kopumā vēstuli parakstījuši 200 cilvēku.

Vēstulē uzsvērts, ka pandēmija ir traģēdija, bet norādīts, ka tā ir arī iespēja izpētīt, kas ir būtisks.

"Ar pielāgošanos nepietiek. Problēma ir sistēmiska," teikts vēstulē, atgādinot, ka globālam ekoloģiskajam sabrukumam atšķirībā no pandēmijas būs neizmērojamas sekas.

Vēstulē līderi aicināti "atstāt aiz muguras neilgtspējīgo loģiku, kas joprojām dominē, un pamatīgi pārskatīt mūsu mērķus, vērtības un ekonomikas".

"Dzīšanās pēc patērnieciskuma un apsēstība ar produktivitāti ir novedusi pie tā, ka mēs noliedzam dzīvības vērtību pašu par sevi: mūsu augu, dzīvnieku un liela skaita cilvēku," teikts vēstulē.

"Piesārņojums, klimata izmaiņas un mūsu atlikušo dabas zonu iznīcināšana novedusi pasauli līdz lūzuma punktam," norādījušas slavenības.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu