Lietuvas Kuršu kāpās šovasar apmeklētājiem atvērs Nidas bāku

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI

Lietuvas Kuršu kāpās šovasar apmeklētājiem tiks atvērta Nidas bāka, kas līdz šim bija aplūkojama tikai no ārpuses, bet nu varētu kļūt par vienu no apmeklētākajiem Neringas kūrvietas tūrisma objektiem.

No gandrīz 30 metrus augstā bākas torņa, kas atrodas 52 metrus augstā Urba kalna virsotnē, pavērsies elpu aizraujošs skats uz Baltijas jūru un Kuršu jomu, kas no abām pusēm apskalo kāpu grēdu.

Diennakts tumšajā laikā Nidas bāka raida baltas gaismas staru, kas jūrā saskatāms 41 kilometru no krasta.

Pirmā bāka - 27 metrus augsta sešstūra formas sarkanu ķieģeļu celtne - Nidā tika uzbūvēta 1876.gadā. Līdz tam šai Kuršu kāpu piekrastes posmā vētrās avarēja daudz kuģu. Uzcelt tik augstu bāku milzīgā smilšu kāpā, kuras apmežošana vēl tikko bija sākta, tehniskā ziņā bija visai sarežģīts uzdevums.

Otrā Pasaules kara beigās Vācijas  karaspēks atkāpjoties bāku uzspridzināja. Jaunā Nidas bāka celta laikā 1951. līdz 1953.gadam mazliet atstatus no agrākās vietas.

Līdz šim no septiņām Lietuvas bākām apmeklētājiem atvērtas tikai divas - Ventes ragā un Uostadvarē. Abas tās atrodas Kuršu jomas austrumkrastā un vairs nedarbojas.

Paredzēts, ka Nidas bāka apmeklētājiem būs atvērta gada siltajā laikā, bet par konkrētākiem darba laikiem vēlāk solījis paziņot nodibinājums "Neringos muziejai".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu