Honkonga gatavojas kriminalizēt Ķīnas nacionālās himnas ļaunprātīgu izmantošanu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Honkongas valdība gatavojas pieņemt pretrunīgi vērtētu likumprojektu, kas kriminalizētu Ķīnas nacionālās himnas ļaunprātīgu izmantošanu.

Honkongas līdere Kerija Lama preses konferencē šodien pavēstīja, ka šis likumprojekts būs prioritāte, un komiteja, kas izskata likumprojektus un izlemj, vai tos var nosūtīt pēdējam balsojumam, gatavojas sākt likumprojekta izskatīšanu otrajā lasījumā.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt, ka Honkongas iedzīvotāji ciena Ķīnas nacionālo himnu.

Likumprojekts paredz līdz 50 000 Honkongas dolāru (5960 eiro) lielas sodanaudas vai līdz trim gadiem ilgus cietumsodus par himnas izmantošanu komerciāliem nolūkiem, publisku un tīšu himnas aizskaršanu, piemēram, izsvilpjot himnu, kad tā tiek atskaņota futbola spēles laikā.

Honkongā pagājušā gada jūnijā sākās plaši valdības pretinieku protesti, kas dažkārt pārauga vardarbībā.

Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu