Indēšanas skandāls Čehijā: mediji identificē iespējamo aizdomās turamo (27)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Čehijas raidorganizācija identificējusi Krievijas pilsoni, uz kuru krīt aizdomas par neveiksmīgu plānu noindēt čehu politiķus, kuri saniknojuši Kremli. Lai arī oficiāli šī versija nav apstiprināta, trīs Čehijas politiķi - tai skaitā Prāgas mērs - atrodas policijas uzraudzībā.

Čehijas ziņu raidījums ziņo, ka plānā esot bijis iesaistīts Krievijas Zinātnes un kultūras centra Prāgā vadītājs Andrejs Končakovs, kurš varētu būt nedeklarēts Krievijas izlūks.

Krievijas vēstniecība Prāgā lūgusi policijas aizsardzību vienam no saviem diplomātiem, pret kuru esot vērstas "nepatiesas un nepamatotas" apsūdzības, kuru dēļ darbinieks tagad saņemot draudus.

Čehijas ziņu žurnāls "Respekt" aprīlī publicēja rakstu, kurā vēstīts par iespējamu Krievijas operāciju ar mērķi noindēt Prāgas mēru Zdeneku Hržibu un rajona amatpersonu Ondržeju Kolaržu. 

Hržibs atļāva Krievijas vēstniecībai Prāgā līdzās esošo laukumu nosaukt 2015.gadā Maskavā nogalinātā opozicionāra Borisa Ņemcova vārdā, savukārt Kolaržs, neraugoties uz Krievijas iebildumiem, lika demontēt vēl komunistiskā režīma laikā uzstādīto pieminekli padomju ģenerālim Ivanam Koņevam.

Aprīļa sākumā Prāgas lidostā ielidojis kāds cilvēks ar Krievijas pasi, un Čehijas izlūkdienests veic viņa novērošanu, vēstīja Čehijas žurnāls "Respekt". Vīrietis esot atvedis somu, kurā bijis rīcins - nāvējoša inde, atsaucoties uz informētu avotu, rakstīja žurnāls.

Končakovs čehu portālam "Seznam Zpravy" sacījis, ka savā koferī esot vedis "dezinfekcijas līdzekli un saldumus", nevis indi.

Krievijas Zinātnes un kultūras centra mājaslapā norādītā informācija liecina, ka Končakovs esot dzimis 1986.gadā un ka pašreizējā amatā viņš atrodas no 2017.gada decembra.

Čehija atturējusies no oficiāliem komentāriem par medijos izskanējušajām ziņām, taču trīs čehu politiķi apstiprinājuši, ka atrodas policijas uzraudzībā. Bez Hržiba un Kolarža uzraudzīta tiek arī rajona amatpersona Pāvels Novotnijs, kurš paudis atbalstu pretpadomiskajai "Krievijas atbrīvošanas armijai", kas cīnījās vācu pusē.

Prāga un Maskava tuvāko dienu laikā sāks sarunas, lai mazinātu augošo spriedzi savstarpējās attiecībās.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu