Plakani krūtsgali, asinis barošanas laikā, pilnu krūšu sāpes u.c. problēmas zīdīšanas procesā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos, TVNET kolāža

"Egoiste" sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu turpmāk topošajām un jau esošajām māmiņām piedāvās noderīgu informāciju no pieredzējušām vecmātēm. #paliecmājās, saudzē sevi, tuvākos un iegūsti nepieciešamo informāciju par gaidāmo skaisto māmiņas laiku.

Par problēmsituācijām, kādas rodas, zīdot bērniņu, stāsta vecmāte Žanete Eglīte.

Ievilkti vai plakani krūšgali

Katrai sievietei krūšu galu lielums un forma ir ļoti individuāli. Citām var būt ļoti izteikti, citām nolīdzināti līdz ar areolu, un reizēm tie var būt pat ievilkti nedaudz uz iekšu.

Visbiežāk bērnam tas netraucē zīšanu, taču reizēm ir nepieciešama neliela palīdzība. Kā rīkoties, ja ir plakani krūtsgali?

Tos var nedaudz pastimulēt ar pirkstu galiem, var pavirpināt krūtsgalu starp pirkstiem (skatiet piemērus zemāk esošajā video). Var pirms barošanas uzlikt kādu vēsu kompresi. Ievilktajiem krūšgaliem var mēģināt to pašu un vēl kādu "spiediena metodi" (skaties video). Var pirms barošanas izmantot piena pumpīti vai krūšu uzgaļus, kas palīdzēs satvert krūtsgalu.

Traumēti krūšgali

Pirmais jautājums ir - cēlonis. Pie vainas var būt neefektīva zīdīšana - nepareiza poza vai satvēriens. Bērns ir satvēris tikai krūtsgalu, nevis lielāko daļu areolas, kā tas ir nepieciešams. Tad krūtsgals rīvējas pret bērna cietajām aukslējām un veido saberzumu. Vēl pie vainas var būt pārmērīgi higiēnas centieni - krūšu gali tiek regulāri un intensīvi mazgāti ar ziepēm, kas sausina krūšu maigo ādu.

Nav krūtis papildus jāmazgā - pietiek ar tām reizēm, cik bieži ejat dušā. 

Atceramies par sausiem krūšu ieliktnīšiem, kas noķer iztecējušo pieniņu, lai nesasmērē drēbes. Mitrā vide papildus palielina traumatizāciju.

Ērts kokvilnas krūšturis.

Kā parūpēties par sasprēgājušiem krūtsgaliem?

Ar to pašu pieniņu pēc zīdīšanas apsmērēt areolu, lai mīkstinātu un āda kļūtu elastīgāka un neveidotos jaunas plaisas. 

Labi noder arī gaisa peldes. Pēc barošanas apsmērējam ar pieniņu un atstājam krūtis kailas, lai tās pavēdinās. 

Ko darīt, ja krūtis asiņo?

Neliels asiņu daudzuma piejaukums pienam mazulim neko nekaitē, bet, ja novērojam, ka asiņu ir daudz, tad zīdīšana uz brīdi būs jāpārtrauc, lai sadziedētu krūšu galus. Protams, paralēli dzīšanai pienu nāksies atslaukt. Tas tāpēc, lai nesamazinās piena daudzums. 

Ko darīt ar pilnām un piebriedušām krūtīm?

Atkal jautājums - cēlonis. Novēlota zīdīšanas sākšana, kad kāda no bērniņa ēdienreizēm ir izlaista. Iemesls var būt arī, ka 3. - 5. jaundzimušā dzīves dienā, kad pēc pirmpiena veidojas piens, arī krūtis jūtas piedzītas un smagas. 

Vislabākais palīgs ir bērniņš pie krūts - bieži un regulāri, arī naktīs, lai atvieglotos krūšu audi. Var nedaudz atslaukt pienu, lai atvieglotu bērniņam ēšanu. 

Diskomfortu un tūsku var mazināt ar masāžu (skatīties video).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu