Merkele kļuvusi par Krievijas hakeru mērķi; saredz grūtībās veidot labas attiecības ar Kremli (21)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka ziņas par Krievijas hakeru uzbrukumiem, tostarp arī viņas vēlēšanu apgabala biroja e-pastiem, "nepavisam nepadara vieglāku" labu attiecību uzturēšanu ar Maskavu, ziņo "Deutsche Welle".

Merkele otrdien Vācijas parlamentā nāca klajā ar komentāriem, kas bija netipiski kritiski pret Krieviju.

Vācijas prokuratūra identificējusi aizdomās turamo, kas saistīts ar Krievijas valdībai pietuvināto hakeru grupējumu "Fancy Bear" jeb APT28. Hakeris Dmitrijs Badins jau ir izsludināts ASV Federālā izlūkošanas biroja (FIB) meklēšanā saistībā ar uzbrukumu demokrātu partijas serveriem pirms 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām.

"Varu godīgi pateikt, ka tas mani sāpina," Bundestāgā teica Merkele, atbildot uz jautājumu par jaunākajiem pavērsieniem hakeru lietā, kas sākās jau 2015.gadā. "No vienas puses, es ik dienas tiecos uzlabot attiecības ar Krieviju, taču no otras puses - mēs redzam spēcīgus pierādījumus tam, ka Krievijas spēki iesaistās šādās aktivitātēs. Tas rada saspīlējumu mūsu centienos un vēlmē pēc labākām attiecībām ar Krieviju. Un tas arī ir jautājums, ko es iekšpolitiski nevaru ignorēt. Man tā šķiet diezgan neērta situācija."

Merkeles rīcībā neesot konkrētas informācijas par to, kādus datus hakeri ieguva no uzbrukuma viņas vēlēšanu apgabala birojam.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs pagājušonedēļ, atbildot uz Vācijas prokuratūras lēmumu, sacīja: "Es nezinu, par kādu cilvēku Vācija izdevusi orderi, es nezinu, par kādiem hakeriem ir runa un kāpēc tiek uzskatīts, ka šim hakerim ir kāda saistība ar [Krievijas militāro izlūkdienestu] GRU."

Merkele sacīja, ka kiberuzbrukumi esot daļa no plašākas Krievijas hibrīdkara stratēģijas.

"Diemžēl mani secinājumi nav pārāk svaigi, jo tas ir tikai viens aspekts no daudziem. 

Krievijai ir hibrīdkara stratēģija - mums tas jāpatur prātā, mēs to nevaram vienkārši ignorēt. Tajā ietilpst arī kiberdezorientācija un faktu sagrozīšana," uzsvēra Merkele.

"Tā ir nevis sagadīšanās, bet gan apzināta stratēģija. Neskatoties uz to, es centīšos panākt labas attiecības ar Krieviju, jo es uzskatu, ka ir šādiem diplomātiskajiem centieniem ir ļoti pamatoti iemesli. Taču tas nepavisam nepadara to vieglāku."

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu