Uhaņas amatpersonas sākumā mēģināja slēpt Covid-19 uzliesmojuma apmērus, atzīst Ķīnas epidemiologs (11)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas vadošais epidemiologs Džuns Naņšaņs intervijā ASV raidorganizācijai CNN atzinis, ka Uhaņas amatpersonas esot mēģinājušas slēpt sākotnējā uzliesmojuma apmērus. Viņš arī brīdināja, ka Ķīnu varētu skart slimības otrais vilnis.

Džuns ir Ķīnas valdības vecākais padomnieks medicīnas jautājumos, kā arī publiskā seja cīņā pret Covid-19. Viņš šādu lomu ieņēma arī 2003.gadā, kad valsts cīnījās ar SARS epidēmiju.

Džuns 20.janvārī valsts televīzijā CCTV paziņoja, ka jauno koronavīrusu var nodot no cilvēka cilvēkam, lai gan Uhaņas amatpersonas nedēļām ilgi bija uzstājušas, ka nekādu skaidru pierādījumu tam neesot un kā uzliesmojums esot "kontrolējams".

Džuns 18.janvārī devās vizītē uz Uhaņu. Viņš stāsta, ka esot no mediķiem un bijušajiem studentiem saņēmis brīdinājumus, ka situācija esot daudz nopietnāka, nekā varētu spriest pēc oficiālajiem datiem.

"Vietējām amatpersonām tobrīd nepatika teikt taisnību," sestdienas intervijā sacīja Džuns.

"Pašā sākumā tās klusēja, un tad es teicu - varbūt inficējies ir [lielāks] skaits cilvēku."

Džunam esot šķitis aizdomīgi, ka Uhaņā vairāk nekā desmit dienas apstiprināto gadījumu skaits nemainīgi bija 41, kaut arī inficēšanās gadījumi jau sāka parādīties aiz Ķīnas robežām. "Es šim rādītājam neticēju, tāpēc turpināju prasīt, kāds ir patiesais skaitlis. Viņi ļoti izvairīgi atbildēja uz maniem jautājumiem," sacīja Džuns.

20.janvārī Pekinā viņam tika pateikts, ka Uhaņā tagad esot 198 inficēšanās gadījumi, bet miruši trīs cilvēki. 13 no inficētajiem bija mediķi. Tiekoties ar valdības pārstāvjiem, Džuns esot ierosinājis noteikt Uhaņā karantīnu, lai ierobežotu vīrusa izplatību. 23.janvārī tika pārtraukta lidmašīnu, dzelzceļa un cita veida satiksme uz un no Uhaņas. Karantīna ilga 76 dienas.

27.janvārī Uhaņas mērs intervijā CCTV atzina, ka viņa valdība neesot "laicīgi" laidusi atklātībā informāciju par jauno koronavīrusu: "Kā pašvaldība mēs varam atklāt informāciju tikai tad, kad esam autorizēti to darīt." Februārī tika atlaistas vairākas Uhaņas un Hubei provinces amatpersonas.

Džuns intervijā norādīja, ka Ķīnai draudot vīrusa otrais vilnis. 

Ķīnā līdz šim oficiāli reģistrēti 84 000 saslimšanas un 4638 nāves gadījumi no Covid-19. Inficēšanās gadījumu skaits strauji sāka pieaugt janvāra beigās. Taču jau martā jauni saslimšanas gadījumi dienā bija sasnieguši divciparu skaitli, kamēr ASV un citviet pasaulē uzliesmojumi tikai sāka uzņemt sparu.

Jaunajiem gadījumiem samazinoties, Ķīnā mīkstināti ierobežojumi un dzīve atgriežas ierastajās sliedēs. Taču drošības sajūta ir mānīga, brīdina Džuns.

"Vairums ķīniešu patlaban joprojām var inficēties ar Covid-19, jo nav imunitātes," viņš norāda. "Mums priekšā ir liels pārbaudījums. Nedomāju, ka patlaban esam labākā situācijā kā citas valstis."

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu