Pieaugušajiem piedāvās klātienē un attālināti iegūt vai pilnveidot profesionālo kompetenci virknē nozaru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tāfele. Ilustratīvs attēls
Tāfele. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina izglītības iestādes pieteikt mācību programmas Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajam pieaugušo izglītības projektam, kurā šoreiz plānotas arī attālinātas mācības, informēja aģentūrā.

Pieteikšanās norisināsies divās kārtās, vienā meklējot pakalpojumu sniedzējus klātienē 12 dažādās nozarēs, otrā - attālināto mācību nodrošinātājus 11 nozarēs. Izglītības iestādes savus pieteikumus var iesniegt līdz 26.maijam.

Izglītības iestādēm, kuras vēlas nodrošināt attālinātas mācība, jāiesniedz vismaz viena izglītības programma, kas atbilst kādai no Pieaugušo izglītības pārvaldības padomē apstiprinātajām mācību vajadzībām 11 tautsaimniecības nozarēs un kuras īstenošanu ir iespējams nodrošināt attālināti. 

Attālināto mācību nozaru klāstā ir pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība, mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektors, drukas un mediju tehnoloģijas, transports un loģistika, enerģētika, ķīmiskā rūpniecība, būvniecība, kokrūpniecība, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības. 

Izglītības iestādes attālināto mācību atlasē var pieteikt modulārās profesionālās izglītības programmas moduli vai moduļu kopu, profesionālās pilnveides izglītības programmu vai augstākās izglītības iestādes studiju moduli vai studiju kursu no akreditēta studiju virziena, kas atbilst iepriekš minētajām nozarēm.

Plānots, ka strādājošo pieteikšanās attālinātajām mācībām sāksies šī gada jūnijā, bet mācību grupu komplektēšana un mācības - jūlijā.

Paralēli attālināto mācību izglītības iestāžu atlasei izsludināta arī iepriekš plānotā piektās mācību kārtas izglītības iestāžu atlase kopumā 12 tautsaimniecības nozarēs.

Nozaru klāstā šoreiz ir tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana, pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība, ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms, drukas un mediju tehnoloģijas, transports un loģistika, enerģētika, ķīmiskā rūpniecība, būvniecība, kokrūpniecība, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības. Pirmo reizi projekta laikā ir iespēja pieteikt mācību programmas arī uzņēmējdarbības nozarē.

Izglītības iestādes var pieteikt profesionālās pilnveides izglītības programmas, profesionālās tālākizglītības programmas, kuras ļauj iegūt profesiju, kā arī ir aicinātas piedāvāt apgūt arī kādu moduli vai moduļu kopu no licencētas un akreditētas modulārās profesionālās izglītības programmas, kura atbilst nozarei un ir iekļauta nozaru kvalifikāciju struktūrā. Šādu atsevišķu moduļu vai moduļu kopu apguve dod iespēju ātri un elastīgi reaģēt uz darba devēju vajadzību pieaugumu pēc specifiskām prasmēm un iemaņām. Savukārt iedzīvotājiem ir iespēja moduļus komplektēt un rezultātā iegūt profesionālo kvalifikāciju.

Plānots, ka strādājošo pieteikšanās mācībām sāksies šī gada augustā, bet mācību grupu komplektēšana un mācības - rudenī.

Kā informēja VIAA, kopš Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā pieaugušo izglītības projekta "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide". sākšanas 2017.gadā tajā noritējušas jau četras pieteikšanās kārtas. Tajās mācības pieaugušajiem sākuši 26 028 strādājošo, no kuriem vairāk nekā 22 000 izglītošanos jau pabeiguši. 

Projektu īsteno VIAA, lai pilnveidotu nodarbināto personu profesionālo kompetenci un laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, kā arī veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, sešu gadu laikā līdz 2022.gada 31.decembrim ieguldot vairāk nekā 25 miljonus eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu