"Stoļičnaja" degvīns ierauts "Jukos" akcionāru prāvā pret Krieviju (2)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Nīderlandes tiesa bijušo "Jukos" akcionāru labā konfiscējusi Krievijas valsts uzņēmumam piederošās degvīnu "Stoļičnaja" un "Moskovskaja" preču zīmes Beniluksa valstīs, vēsta portāls "Meduza".

Šā gada sākumā Hāgas apelācijas tiesa lēma, ka naftas uzņēmuma "Jukos" bijušajiem akcionāriem pienākas 50 miljardu ASV dolāru kompensācija no Krievijas par nelikumīgu uzņēmuma nacionalizāciju.

Degvīna preču zīmes Nīderlandē, Beļģijā un Luksemburgā varēs pārdot, lai iegūtu daļu no kompensācijas summas.

Krievijas uzņēmums, kam šīs preču zīmes piederēja, sola lēmumu pārsūdzēt.

Saskaņā ar Hāgas arbitrāžas tiesas 2014.gada lēmumu Krievija bijušajiem akcionāriem parādā 57 miljardus dolāru, no kuriem 7 miljardus sastāda procentu maksājumi. 2020.gada februārī Nīderlandes apelāciju tiesa atstāja spēkā šo lēmumu.

Krievija spriedumu apstrīdējusi Nīderlandes Augstākajā tiesā, kura pieņems galīgo lēmumu.

Krievijas valdība tikai nesen atguva "Stoļičnaja" un "Moskovskaja" preču zīmes Beniluksa valstīs, jo līdz 2020.gada janvārim tās piederēja Jurija Šeflera uzņēmumam "SPI Group". Krievija un "SPI Group" arī citās valstīs cīnās par preču zīmēm: Austrijas tiesa nostājās Krievijas pusē, bet Grieķijas tiesa - "SPI Group". ASV tiesvedība joprojām turpinās.

Šeflers tālajā 1997. gadā ieguva tiesības uz "Moskovskaja" un citiem padomju degvīna zīmoliem, Krievijai samaksājot vien 300 tūkstoš dolāru. Pie varas nāca Vladimirs Putins un šo darījumu atzina par nelikumīgu, tiesas ceļā cenšoties populārās degvielas markas atgūt.

Pret Šefleru rosināja krimināizmeklēšanu, bet Eiropā un ASV Šeflers bija paguvis patentēt tiesības uz "Stoļičnaja" izplatīšanu. No Krievija Šeflers aizbrauca, degvīna ražošanu pārcēla uz Rīgu, no Andra Šķēles koncerna "AveLat" nopērkot "Latvijas balzamu".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu