Japāņu ilgmūžības noslēpums - natto ēdiens (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Mūsdienās ir atklāts neskaitāmi daudz dažādu jaunu vielu un fermentu, kurus var izmantot cilvēka veselības labā. Natokināzes fermentu pavisam nesen atklāja Japānā natto ēdienā, kas šai zemē ir tradicionāls gadu simtiem. Japāņi ir pasaulē slaveni ar savu ilgmūžību, kā arī noturību pret sirds un asinsvadu slimībām. Kas ir natokināze un ko tā spēj dot mūsu veselībai?

Tradicionāls ēdiens, kas sekmējis ilgmūžību

Natto ir japāņu tradicionālais ēdiens jau vairāk nekā 1000 gadu, tas radies pavisam nejauši, kad kāds slavens karotājs vārdā Minamoto Josiie nogaršojis vārītas sojas pupas, kas bijušas nejauši atstātas uz salmiem un sarūgušas. Viņš tās novērtējis kā gana gardas un sātīgas un ātri vien sapratis, kā tās var pagatavot.

Šodien natto ēdiena pagatavošana ir izkopta - tas tiek pagatavots no fermentētām sojas pupiņām, kuras pasniedz ar sojas mērci.

Vispirms sojas pupiņas iztvaicē, tad tās ietin rīsu salmos un novieto siltā un mitrā vietā. Rīsu salmos ir baktērija, kas izraisa rūgšanu, tāpēc olbaltumvielas un ogļhidrāti sojas pupās sadalās, radot staipīgu vielu (kā izkusis siers). Galaproduktam ir īpatnēja, stipra garša un gluma tekstūra, kas parastam eiropietim var šķebināt.

Papildus ir vērts pieminēt, ka natto ēdienā esošās baktērijas uztur labā kārtībā arī gremošanas sistēmu. Protams, mūsdienās natto ēdienu ražo arī rūpnieciski, un pasaulē tas ir izraisījis milzu interesi kā ēdiens, kas sekmē ilgmūžību.

Natto ēdiena sastāva atklājumi

Japānas zinātnieks Hirojuki Sumi atdalīja sojas pupās esošo dabīgo natokināzi un eksperimentā atklāja, ka šī viela spēj darīt brīnumu lietas.

Natokināze, iekļūstot asinsvados un sastopoties ar trombu, to 37 grādu temperatūrā spēj izšķīdināt aptuveni 18 stundās. Tas ir vēsturiski svarīgs atklājums, jo sniedz iespēju novērst asinsvadu slimību riskus un profilaktiski uzlabot veselību. Būtiski ir arī tas, ka hroniskas asinsvadu slimības var izraisīt insultu vai infarktu, kas labākajā gadījumā var prasīt ilgu veseļošanos, bet sliktākajā beigties ar nāvi.

Natokināze - iespēja neitralizēt asinsvadu slimības

Natokināze mūsdienās, balstoties uz senajām metodēm, tiek iegūta arī rūpnieciski. Šis ferments palīdz dabiski uzlabot asins cirkulāciju, izšķīdina trombus, samazina asins recekļu, aterosklerotisko plāksnīšu veidošanos un asinsvadu iekaisumus.

Būtiski, ka, attīstoties zinātniskiem pētījumiem, ir atklāts, ka natokināzes ferments kombinācijā ar monakolīnu, kas tiek iegūts no raudzētiem sarkanajiem rīsiem, spēj pastiprināti pasargāt cilvēka asinsvadus un novērst infarkta un sirdslēkmes risku.

Natokināze pasargā asinsvadus, bet monakolīns mazina holesterīna līmeni. Viens otru tie papildina un dod nenovērtējamu ieguldījumu cilvēka veselībā.

Ir skaidrs, ka vesels organisms un ķermenis nav iegūstams tikai no zinātniski atklātām papildus uzturā lietojamām vielām - ikvienam ir jābūt fiziski aktīvam, lai apgādātu asinsvadus un sirdi ar skābekli, garīgi mundram, jālieto uzturā veselīgi, holesterīnu nesaturoši produkti! Visa šī kombinācija arī mums dos iespēju sekot japāņu piemēram un, kas zina, - varbūt nodzīvot tikpat ilgu un līdzvērtīgu mūžu!

Raksts tapis sadarbībā ar Valentis Pharma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu