Zelenskis izvērsti komentē skandālu, kas noveda pie Trampa impīčmenta (20)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis slejā medijam "The New York Times" apraksta savu pirmo amatā aizvadīto gadu, kurā krīzes sekoja viena otrai. Rakstā Zelenskis izvērsti komentējis telefonsarunu, kura noveda pie ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta ASV Pārstāvju palātā.

Zelenskis raksta, ka pēc pārliecinošās uzvaras vēlēšanās viņa komanda nākotnē esot lūkojusies ar optimistiskām cerībām. Taču pirmais prezidentūras gads it nemaz nenoritēja kā plānots.

"Atceraties prezidenta Trampa impīčmentu? Lielāko daļu esmu izklaides biznesā dzinies pēc augstākiem reitingiem, taču vajadzēja tikai vienu telefona zvanu, lai es kļūtu patiešām slavens," joko Zelenskis.

"Impīčmenta sāga man bija neērta. Tā novērsa amerikāņu un starptautisko uzmanību no Ukrainai vissvarīgākajiem jautājumiem un pārvērta mūsu valsti stāstā par prezidentu Trampu."

2019.gada decembrī ASV Pārstāvju palāta impīčoja Trampu saistībā ar varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam. Balstoties uz trauksmes cēlēja sūdzību un vēlāk publicēto telefonsarunas ar Zelenski atreferējumu, Pārstāvju palāta atzina viņu par vainīgu mēģinājumā izmantot militārās palīdzības sūtījumu Ukrainai kā līdzekli, lai vērstu uz Zelenski spiedienu sākt izmeklēšanu pret Trampa politisko sāncensi Džo Baidenu. Tomēr republikāņu kontrolētais Senāts nobalsoja pret Trampa atcelšanu no amata.

ASV prezidenta impīčmenta process notiek Kongresā divos posmos - vispirms ASV Pārstāvju palāta ar vienkāršo balsu vairākumu balso par impīčmenta apsūdzību apstiprināšanu jeb impīčmentu, bet pēc tam Senāts ar kvalificēto balsu vairākumu impīčmenta tiesā lemj, vai prezidents atstādināms no amata.

ASV impīčoti trīs prezidenti: Endrū Džonsons, Bils Klintons un Donalds Tramps. Neviens no viņiem netika atstādināts no amata.

Neskatoties uz dažādām publiskajā telpā izskanējušām baumām un teorijām, Ukraina joprojām ir labs ASV draugs un partneris, uzsver Zelenskis.

"Mēs saņēmām militāro palīdzību, kas bija nepieciešama, lai turpinātu nodrošināt mūsu valsts neatkarību.

Mums bija gan demokrātu, gan republikāņu, gan arī vienkāršo cilvēku atbalsts visās Savienotajās Valstīs," norāda Zelenskis. "Viena pozitīva lieta no šā skandāla: esmu pārliecināts, ka tagad daudz vairāk amerikāņu un rietumeiropiešu spēs atrast kartē Ukrainu!"

Runājot par problēmām, ko Zelenska valdība mantojusi no iepriekšējām Ukrainas vēstures nodaļām, viņš norāda uz prokrievisko separātistu reģioniem Austrumukrainā, kur kauju dēļ mājas zaudējuši miljoniem cilvēku, vairāki desmiti tūkstošu tikuši smagi ievainoti, bet apmēram 14 000 nogalināti. Viens no Zelenska svarīgākajiem priekšvēlēšanu solījumiem bija izbeigt karu Donbasā.

Viņš uzsver, ka "diplomātija un dialogs ir vienīgās iespējas", lai šo situāciju atrisinātu, tāpēc viņš par prioritāti izvirzījis sēšanos pie sarunu galda ar Vāciju, Franciju un Krieviju. Gada laikā izdevies panākt, ka Krievija atgriež trīs kuģus un 24 jūrniekus, ko tā bija aizturējusi, un gūstekņu apmaiņas, kuru rezultātā mājās atgriezās 131 ukrainis.

"Taču karš Ukrainā joprojām apdraud Eiropas drošību un stabilitāti. Mums joprojām būs nepieciešama sabiedroto palīdzība, lai pieliktu tam punktu," uzsver Zelenskis.

Zelenskis atzīst, ka šā gada martā uzradās vēl viena liela mēroga krīze, ar kuru viņam jācīnās: Covid-19 pandēmija. Ukrainā apstiprināti vairāk nekā 19 000 inficēšanās un gandrīz 600 nāves gadījumi. Pandēmija likusi pasaules valstīm koncentrēties uz iekšpolitiskiem jautājumiem, taču pārrobežu problēmu risināšanai joprojām nepieciešama starptautiska sadarbība.

Zelenskis inaugurācijas gadadienā pieļāvis iespēju, ka varētu kandidēt uz otro prezidenta pilnvaru termiņu, kaut arī iepriekš bija teicis, ka neplānojot kandidēt atkārtoti.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu