Covid-19 skandāls Bolīvijā: veselības ministrs pieķerts korupcijā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bolīvijas veselības ministrs Marselo Navahass ir aizturēts aizdomās par korupciju, kas saistīta ar Covid-19 pacientu ārstēšanā izmantojamo plaušu ventilatoru iegādes darījumu, un valsts pagaidu prezidente Žanīne Anjesa ir viņu atcēlusi no amata, trešdien paziņoja amatpersonas.

Navahasu aizturēja policija Lapasā dienu pēc tam, kad Anjesa lika sākt izmeklēšanu par šo šaubīgo pirkumu. Ir aizturēti arī divi citi Veselības ministrijas ierēdņi.

Anjesa ir saskārusies ar lielāko korupcijas skandālu kopš viņas nākšanas pie varas pirms sešiem mēnešiem un ar kritikas vilni par viņas rīcību koronavīrusa krīzes risināšanā.

Bolīvija nopirka 179 ventilatorus par 27 683 ASV dolāriem (25211,5 eiro) gabalā no kāda ražotāja Spānijā. Šo pirkumu gandrīz piecu miljonu dolāru vērtībā finansēja Starpamerikas Attīstības banka (Inter-American Development Bank).

Vēlāk izrādījās, ka ražotājs piedāvājis ventilatorus par divreiz zemāku cenu - par 9500-11 000 eiro gabalā. Cits Spānijas uzņēmums bija starpnieks šajā darījumā.

Anjesa tviterī paziņoja, ka Bolīvija jau nosūtījusi vairāk nekā divus miljonus dolāru kā samaksu par šiem ventilatoriem, bet "vairs nemaksās ne centa". Viņa pauda apņēmību "atgūt bolīviešu naudu".

Skandāls nāca klajā pagājušās nedēļas beigās, kad intensīvās aprūpes ārsti sūdzējās, ka šie ventilatori nav piemēroti Bolīvijas intensīvās aprūpes nodaļām.

Anjesa "nolēma atcelt veselības ministru", lai "novērstu jebkādu iejaukšanos likuma darbībā", sacīja valdības sakaru vadītāja Isabela Fernandesa. 

Bolīvijā ir reģistrēts 4481 Covid-19 gadījums un 189 ar to saistīti nāves gadījumi. 

Valdība  17.martā slēdza valsts robežas un noteica vispārēju karantīnu. 

Konservatīvā politiķe Anjesa 12.novembrī kļuva par pagaidu prezidenti dienu pēc tam, kad kreisais prezidents Evo Moraless atkāpās vardarbīgu nemieru laikā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu