Polijas valdība prezidenta vēlēšanas plāno 28.jūnijā (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda.
Polijas prezidents Andžejs Duda. Foto: EPA/Scanpix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien paziņojis, ka viņa valdība iecerējusi jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ atliktās prezidenta vēlēšanas rīkot 28.jūnijā.

Vēlēšanas, kurās pašreizējais prezidents Andžejs Duda pretendē uz vēl vienu pilnvaru termiņu un kurās savas kandidatūras izvirzījuši vēl deviņi pretendenti, sākotnēji bija paredzētas 10.aprīlī.

Taču pateicoties domstarpībām valdošajā koalīcijā par to, kā organizēt balsošanu pandēmijas apstākļos, četras dienas pirms paredzētajām vēlēšanām valdība paziņoja par to atlikšanu.

Valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) bija iecerējusi balsošanu organizēt vienīgi ar pasta starpniecību, taču pret to iebilda ne tikai opozīcija, bet arī PiS koalīcijas partneri un pat atsevišķi valdošās partijas pārstāvji.

Tagad parlamentā tiek izskatīts likumprojekts, kas paredz balsošanu organizēt gan vēlēšanu iecirkņos, gan pa pastu.

Duda, kura pašreizējais pilnvaru termiņš beidzas 6.augustā un kuru atbalsta valdošā koalīcija, aptaujās pārliecinoši apsteidz visu iespējamos konkurentus.

Otrajā vietā ir opozīcijā esošās liberāli konservatīvās partijas Pilsoniskā platforma (PO) jaunizvirzītais kandidāts un pašreizējais Varšavas Mērs Rafals Tšaskovskis.

Iepriekšējā PO kandidāte Malgožata Kidava-Bloņska, kas pēdējā laikā bija katastrofāli zaudējusi savus atbalstītājus, pagājušajā nedēļā paziņoja par savas kandidatūras atsaukšanu.

Moraveckis norādīja, ka 28.jūnijs ir piemērotākais datums vēlēšanu sarīkošanai, lai līdz 6.augustam Polijai būtu zināms nākamais valsts galva.

Gadījumā, ja 28.jūnijā nevienam kandidātam neizdosies iegūt vismaz 50% balsu, pēc divām nedēļām nāksies rīkot vēlēšanu otro kārtu.

"Mēs vēlamies pildīt savu konstitucionālo pienākumu un sarīkot šīs vēlēšanas saskaņā ar konstitūciju, un šodien mēs plānojam to darīt 28.jūnijā," pavēstīja Moraveckis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu