Veicot 1745 testus, atklāti 5 jauni Covid-19 gadījumi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pēdējās 24h veikti 1745 COVID-19 testi, pozitīvs 5 cilvēkiem. Latvijā kopā veikti 96 366 izmeklējumi, saslimušas 1030 personas un 712 izveseļojušās, 22 mirušas.

Līdz šim no Covid-19 atveseļojušies 69% sasirgušo

Līdz šim no Covid-19 atveseļojušies 69% sasirgušo jeb 712 no kopumā 1030 reģistrētajiem inficētajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Pagājušajā diennaktī Covid-19 konstatēts pieciem iedzīvotājiem, kamēr kopumā valstī veikti 1745 Covid-19 testi.

Tādējādi līdz šim Latvijā veikti 96 366 Covid-19 izmeklējumi, ar jauno koronavīrusu saslimušas 1030 personas, bet 22 no tām mirušas.

Pēdējās diennakts laikā slimnīcā ievietoti jeb stacionēti trīs Covid-19 slimnieki, kamēr kopumā stacionāros ārstējas 25 pacienti, no kuriem 23 ir ar vidēji smagu, bet divi - ar smagu slimības gaitu. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 136 Covid-19 pacienti.

Infektoloģe atbalsta jauno pieeju izveseļošanās no Covid-19 apliecināšanai

 Ir atbalstāma atteikšanās no testu veikšanas, lai apliecinātu personas atveseļošanos no Covid-19, teica Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras vadītāja, profesore Ludmila Vīksna.

Viņasprāt, tas ir atbalstāms, ņemot vērā, ka ģimenes ārsts parasti labi zina savus pacientus un būtu spējīgs noteikt, vai simptomi patiešām ir izzuduši. Tāpat ģimenes ārsta rīcībā ir pacienta medicīniskā vēsture, kur tiek minēts, ja pacientam ir bijušas citas saslimšanas, kuru simptomi varētu būt līdzīgi Covid-19.

Lai gan tas nozīmē, ka atbildība tiek pārlikta uz ģimenes ārstu pleciem, Vīksna norāda, ka testēt šajā kontekstā nemaz nebūtu obligāti nepieciešams.

Tādējādi atveseļošanās analīžu veikšana nebūtu nepieciešama, ja pacientam nav simptomu un ģimenes ārstam ir pietiekami labas zināšanas par pacientu, rezumē infektoloģe.

Jau ziņots, ka jaunākie pētījumi liecina, ka pēc noteikta dienu skaita Covid-19 pacients būtībā vairs nav infekciozs citiem, kā rezultātā nolemts, ka turpmāk vairs nevajadzēs veikt divus Covid-19 testus pirms personu var atzīt par veselu.

Līdz ar to Covid-19 pacienti ar ārsta lēmumu stingro izolāciju varēs pārtraukt, neveicot kontroles testus, bet jau pēc 14 dienām, ja jau sākotnēji nebūs bijuši slimības simptomi un pēc 21 dienas, ja vismaz nedēļu nav bijuši slimības simptomi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu