Iepirkumu uzraudzības birojs VARAM amatpersonai piespriedis 100 eiro sodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) kādai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) amatpersonai ir piespriedis 100 eiro administratīvo sodu par pārkāpumiem administratīvi teritoriālās reformas informatīvās kampaņas iepirkumā, informēja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Pērn novembrī komisijas vadītājs pievērsa IUB uzmanību faktam, ka, iespējams, VARAM iepirkumi par administratīvi teritoriālās reformas informatīvo kampaņu veikti, nepiemērojot publisko iepirkumu jomas normatīvajos aktos noteiktās iepirkumu procedūras.

Toreiz Ģirģens pauda bažas un aicināja ministru Juri Pūci (AP) skaidrot, cik lietderīga un pamatota ir valsts budžeta līdzekļu ieguldīšana plašajā reklāmas kampaņā par administratīvi teritoriālo reformu, kurās redzams un dzirdams tikai ministrs. Kopumā sabiedrības informēšanas pasākumiem un komunikācijai par pašvaldību reformas norisi pērn bija paredzēti 220 000 eiro.

Pēc Ģirģena sniegtās informācijas, IUB pērn nolēma uzsākt administratīvo pārkāpumu lietu, lai izvērtētu vairākus VARAM noslēgtos ārpakalpojuma līgumus ar masu medijiem par reklāmu izvietošanu.

Kā aģentūru LETA informēja IUB, sods kādam VARAM darbiniekam piemērots par noslēgto līgumu ar SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi". Šis medijs par reklāmu izvietošanas pakalpojumiem saņēmis 16 001 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, taču tā kā līguma summa pārsniedz 10 000 eiro, ministrijai bija jāorganizē iepirkums, kas šajā gadījumā nav darīts.

IUB šajā rīcībā saskatīja Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.21.panta pirmās daļas pārkāpuma pazīmes. "Konstatēts, ka VARAM amatpersona, noslēdzot līgumu ar "Rīgas Viļņiem" par reklāmas pakalpojumu izvietošanu, nepiemēroja Publisko iepirkumu likumu, nepamatoti atsaucoties uz Publisko iepirkumu likumā minēto izņēmumu," skaidroja IUB.

Izņēmums nosaka, ka šo likumu nepiemēro līgumiem par raidlaiku vai raidījuma nodrošināšanu, kuru slēgšanas tiesības piešķir elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim. "Attiecīgi no minētā izriet, ka konkrētajā gadījumā jāizpildās diviem priekšnosacījumiem - līgumam jābūt par raidlaiku vai raidījuma nodrošināšanu un līguma slēgšanas tiesības jāpiešķir elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim," skaidroja IUB. Tomēr, izvērtējot lietas materiālus, tika konstatēts, ka šie nosacījumi neizpildās.

Ņemot vērā minēto, VARAM amatpersona saukta pie administratīvās atbildības un tai piemērots 100 eiro sods.

"IUB lēmums ir apstiprinājums mūsu komisijas bažām, ka VARAM nav rīkojies tiesiski un atbilstoši labas valsts pārvaldes principiem, rīkojot šo publisko iepirkumu. Kā atbildīgās komisijas vadītājs vēlos vēlreiz aicināt amatpersonas sekot līdzi valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumu procedūras likumībai, lai tādā veidā nodrošinātu godīgu un maksimāli caurspīdīgu līdzekļu izlietojumu," pauda Ģirģens.

Ģirģens ar IUB lēmumu arī vērsīsies Valsts kontrolē, aicinot savas kompetences ietvaros lemt par to, vai šajā gadījumā nav piemērojama zaudējumu piedzīšanas procedūra no vainīgās amatpersonas.

Pērn pēc IUB lēmuma sākt administratīvo pārbaudi VARAM uzsvēra, ka tā ir sabiedrības informēšanas kampaņa, nevis reklāma.

Taujāti, kādēļ tieši ministrs ir redzams reklāmās, nevis, piemēram, kāds no ierēdņiem, VARAM pamatoja, ka tieši ministrs devās uz katru tikšanos ar pašvaldību deputātiem konsultāciju procesā, un devās arī reģionālās vizītes, tiekoties ar iedzīvotājiem.

Kā ziņots, pārmetumus VARAM par ATR informatīvās kampaņas organizēšanu paudusi arī Valsts kontrole.

Valsts kontrole vērtēja naudas izlietojumu par VARAM rīkotajiem pasākumiem par administratīvi teritoriālo reformu, tajā skaitā rīkotās tikšanās ar iedzīvotājiem. 

Kontroles ieskatā, nav iespējams izvērtēt administratīvi teritoriālās reformas diskusijām iztērēto 39 891 eiro ekonomiskumu, jo, izmantojot pasākumu organizētāja sniegtos pakalpojumus, desmit tikšanās izmaksājušas vienu konstantu summu, neraugoties uz norises vietu un citiem parametriem. Ministrija pasākumu organizatoriem nav pieprasījusi izmaksu tāmi.

Tikmēr ministrs Pūce uzskata, ka diskusiju par administratīvi teritoriālo reformu rīkošanā VARAM ar komersantu noslēdza tādu līgumu, ka ministrija "noņēma no sevis visus riskus".

Viņaprāt, noslēdzot šādu līgumu, ministrija kā pasūtītājs "noņēma no sevis visus riskus", jo bija skaidrs, ka katru reizi tiks maksāta vienāda summa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu