Džordža Floida nāve oficiālā autopsijā atzīta par "slepkavību" ar "kakla saspiešanu" (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Afroamerikāņa Džordža Floida nāve ASV Mineapoles pilsētā ir "slepkavība", kas izdarīta, veicot "kakla saspiešanu", atzīts pirmdien publiskotā oficiālas autopsijas slēdzienā.

46 gadus vecais Floids miris no "sirds un plaušu darbības apstāšanās kā likuma sargu veiktas (..) kakla saspiešanas radīta sarežģījuma", un nāves veids ir "slepkavība", paziņoja Minesotas štata Henepinas apgabala tiesu mediķa iestāde.

Autopsijas slēdzienā arī minētas nozīmīgas Floida veselības problēmas - arteriosklerotiska un hipertoniska sirds slimība, intoksikācija ar fentanilu, nesena metamfetamīna lietošana.  

Paziņojumā piebilsts, ka konstatētais nāves veids juridiski nenosaka apsūdzētā vainu vai nodomu.

Tajā uzsvērts, ka saskaņā ar Minesotas štata likumu "tiesu mediķa iestāde ir neitrāls un neatkarīgs birojs, kas ir nošķirts un atšķirīgs no jebkādas prokuratūras iestādes vai likuma sargu aģentūras".

Privātā autopsijā, kuru pasūtīja Floida ģimene, konstatēts, ka viņš miris nosmokot kakla saspiešanas dēļ, bet viņam iepriekš neesot bijušas nopietnas veselības problēmas, kas būtu vainojamas viņa nāvē. 

Sākotnējā provizoriskā autopsijā, kuras slēdzienu apstrīdēja Floida ģimene, bija konstatēts, ka Floids miris aizturēšanas laikā, bet nekas neliecinot par viņa nosmakšanu, un ka viņam bijušas veselības problēmas un iespējama intoksikācija ar vielām viņa organismā. 

Floids 25.maijā nomira policijas veiktas aizturēšanas laikā. Viņa aizturēšanas videoieraksts izprovocēja plašus protestus ASV pilsētās pret policijas vardarbību.

Floids tika aizturēts Mineapolē, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot, kamēr viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Policists Dereks Šovens, kurš video redzams, turot celi uz Floida kakla, piektdien tika aizturēts un apsūdzēts slepkavībā. Pārējie video redzamie policisti  ir atstādināti no amata pienākumiem, bet viņiem apsūdzības nav izvirzītas.   

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu