Pirmajam Covid-19 likumam noteikta "lielā steidzamība", kas ļautu ārkārtējo situāciju nepagarināt (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

 Pirmajam no Covid-19 likumiem Saeimā ar balsojumu noteikta tā dēvētā "lielā steidzamība", kas nepieciešama, lai nebūtu jāpagarina ārkārtējā situācija. Paziņojot balsojuma rezultātu, no Saeimas sēžu zāles atskanēja kāda deputāta izsaukums "Jes!". 

Par steidzamību balsoja 69 deputāti. Tas bija balsojums par likumprojekta steidzamību, savukārt par atbalstu pašam likumprojektam vēl nepieciešams atsevišķs balsojums.

Deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) akcentēja, ka, lai arī Saeimā likumprojektam par Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanu un pārvarēšanu atbalstīta tā dēvētā "lielā steidzamība", viņa cer uz būtiskiem likumprojekta uzlabojumiem līdz galīgajam lasījumam.

No Saeimas vairākiem tālākajiem balsojumiem būs atkarīgs, kāda steidzamība tiks piemērota vairākiem citiem Covid-19 likumprojektiem.

Lai nenonāktu pie jautājuma par ārkārtējās situācijas pagarināšanu, Saeimai jaunajiem Covid-19 likumiem jānosaka "lielā steidzamība", tādējādi nodrošinot iespēju tiem stāties spēkā pirms paredzētās ārkārtējās situācijas beigām. Tāpat šie likumprojekti arī laicīgi jāizskata un jāapstiprina.

Valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja un izskatīšanai Saeimā nosūtīja kopumā vairākus likumprojektus, kas nodrošina regulējumu, kas stātos spēkā pēc ārkārtējās situācijas beigām, kas paredzētas 9.jūnijā.

Lai likumi stātos spēkā vēl pirms 9.jūnija, tādējādi nodrošinot to, ka, beidzoties ārkārtējai situācijai, tajos paredzētie atbalsta mehānismi tiek turpināti, tie jāizsludina vēlākais pirmdien. To savukārt iespējams panākt vien tad, ja Saeima likumiem nodrošina tā dēvēto "lielo steidzamību".

Neoficiāli par "lielo steidzamību" tiek apzīmēta Satversmē noteiktā procedūra, ka Saeimai ar ne mazāk kā divu trešdaļu balsu vairākumu pieņem likuma steidzamību. Šādā gadījumā Valsts prezidentam likumprojekts jāizsludina ne vēlāk kā trešajā dienā pēc tam, kad prezidents to saņēmis.

Ja šādas "lielās steidzamības" nav, tad Valsts prezidents lemj par Saeimā pieņemto likumu izsludināšanu ne agrāk kā desmitā dienā pēc tā pieņemšanas. Savukārt pašlaik jau palikušas mazāk nekā desmit dienas līdz 9.jūnijam, kad noslēdzas līdz šim noteiktā ārkārtējā situācija.

Minētais likumprojekts, kam balsojumā noteikta "lielā steidzamība", cita starpā  paredz noteikt Covid-19 izplatības un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumprojektu, kas paredz, ka atbalsts Covid-19 krīzē skartajiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem saglabāsies līdz gada beigām. Vienlaikus likumprojekts paredz, ka dīkstāves pabalstu izmaksa tiks pārtraukta pēc 30.jūnija. Par šo likumprojektu šodienas sēdē vēl nepieciešams balsojums par konceptuālu atbalstu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu