Policija ASV notiekošo protestu laikā apzināti lietojusi spēku pret žurnālistiem (21)

Pēta "Bellingcat"
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV jau ilgāk par nedēļu turpinās protesti, ko izraisīja iedzīvotāju sašutums par policijas aizturētā Džordža Floida nāvi. Sākotnēji miermīlīgie protesti daudzviet izvērtās ielu vardarbībā un grautiņos, liekot policijai lietot spēku pret protestētājiem. Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts “Bellingcat” apgalvo, ka pagājušajā nedēļā notikušo protestu laikā policija spēku lietojusi ne tikai pret protestētājiem, bet vairākkārt apzināti vērsusies arī pret notikumus atspoguļojošajiem žurnālistiem. 

Pirmais skaļais incidents bija ASV raidorganizācijas CNN žurnālistu grupas aizturēšana tiešā ētera laikā 29.maijā, tomēr maijā kopumā fiksēti vismaz 50 incidenti ar spēka struktūru vēršanos pret žurnālistiem, kas ziņojuši no protestu vietām. 

“Bellingcat” norāda, ka uz žurnālistiem šauts ar gumijas lodēm, viņu virzienā mestas trokšņa granātas, viņi cietuši no asaru un piparu gāzes, tikuši fiziski ietekmēti un arestēti. 

Vairākos gadījumos nav izslēdzams, ka žurnālisti cietuši nejauši, jo atradušies notikumu epicentrā, tomēr vairumā gadījumu žurnālisti bijuši skaidri identificējami kā preses pārstāvji, kas liek uzskatīt, ka vēršanās pret mediju pārstāvjiem bijusi apzināta. 

Uzbrukumi žurnālistiem notikuši vairākās ASV pilsētās, tomēr vislielākais šādu gadījumu skaits fiksēts Mineapolisā - pilsētā, kurā dzīvību zaudēja Floids un kur aizsākās protesti.

“Bellingcat” piedāvā iepazīties ar dažiem no incidentiem, kuros fiksēta vardarbība pret masu mediju pārstāvjiem.

Incidents #1, 29.maijs: CNN žurnālistu aizturēšana Mineapolisā 

Šis ir līdz šim zināmākais uzbrukums mediju pārstāvjiem protestu laikā. Raidsabiedrības filmēšanas grupa tika aizturēta tiešraides laikā. Viņu aizturēšanai nebija likumīga pamata, bet aptuveni stundu vēlāk aizturētie žurnālisti tika atbrīvoti.

Incidents #2, 29.maijs: “Wave 3” žurnālistus apšauda ar gumijas lodēm Kentuki štatā pilsētā Luisvilā 

ASV medija NBC struktūrvienības “Wave 3” žurnālisti, kuri par protestiem stāstīja tiešajā ēterā, tika apšaudīti ar gumijas lodēm no vien dažu metru attāluma. Medija komanda bija skaidri identificējama kā preses pārstāvji.

Incidents #6, 30.maijs: Zviedrijas un Norvēģijas žurnālisti Mineapolisā cieš no gumijas lodēm 

Uz Zviedrijas un Norvēģijas žurnālistiem, kas atspoguļoja protestus Mineapolisā, šauts ar gumijas lodēm. 

“Man bija divas kameras, kaklā preses karte, es biju uzvilkusi arī ķiveri un gāzmasku. Mēs uzņēmām attēlus un uzvedāmies citādi nekā protestētāji,” par notikušo stāsta viens no cietušajiem žurnālistiem. 

Incidents #8, 30.maijs: fotogrāfe Mineapolisā zaudē redzi vienā acī 

Fotožurnāliste Linda Tirado strādāja Mineapolisā, atspoguļojot protestu norisi. Policistu raidīta gumijas lode trāpīja viņai sejā. Kā izrādījās vēlāk, fotogrāfe pilnībā zaudējusi redzi kreisajā acī.

Incidents #11, 30.maijs: Mineapolisā cieš CBS žurnālisti 

Mineapolisā ar gumijas lodēm tika apšaudīti ASV medija CBS žurnālisti, ievainojumus gūstot medija skaņu inženierim.

Incidents #13, 30.maijs: Žurnālistam sejā iepūš piparu gāzi 

Žurnālists Maikls Adamss protestu laikā tika nogāzts zemē, bet viņam sejā tika iepūsta piparu gāze. Incidenta laikā viņam redzamā vietā bija piestiprināta preses karte.

Incidents #14, 30.maijs: Austrālijas žurnālistu saslēdz rokudzelžos 

Policija Mineapolisā aizturēja Austrālijas medija “9 News” žurnālistu grupu. Mediju pārstāvji tika saslēgti rokudzelžos un pārmeklēti. Vēlāk visi žurnālisti tika atbrīvoti. 

Incidents #18, 30.maijs: Ņujorkā arestē “The Huffington Post” žurnālistu 

ASV medija “The Huffington Post” žurnālistu Kristoferu Matiasu aizturēja Ņujorkas policija. Viņam redzamā vietā bija preses karte un viņš nepretojās policistu prasībām.

“Bellingcat” apkopojis informāciju vien par maijā notikušo vēršanos pret žurnālistiem, kas atradušies protestu norises vietās. Visticamāk, vardarbība pret žurnālistiem turpinājusies arī šonedēļ - jūnijā. 

“Bellingcat” uzsver, ka šāda ASV tiesībsargājošo iestāžu rīcība ir uzskatāma par uzbrukumu preses brīvībai. 

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu