Noraida rosinājumu likt valdībai kritērijus Covid-19 skarto nodokļu maksātāju atbalsta pasākumiem saskaņot ar Budžeta komisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto.
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputātu vairākums šodien noraidīja opozīcijas politiķu piedāvājumu noteikt pienākumu Ministru kabinetam kritērijus Covid-19 skarto nodokļu maksātāju atbalsta pasākumiem saskaņot ar parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Parlaments šodien galīgajā lasījumā izskata Covid-19 izplatības radītā valsta apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumprojektam iesniegtos 94 priekšlikumus. Likumprojekts paredz noteikt tiesisko regulējumu atbalsta pasākumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Likumprojektā paredzēts, ka Ministru kabinets, izvērtējot ekonomisko situāciju, nosaka kritērijus un kārtību likumā noteikto pasākumu un īpašo atbalsta mehānismu piemērošanai nodokļu maksātājiem, kurus skārusi krīze saistībā ar Covid-19 izplatību. 

Tāpat likumprojektā ir norma, kas paredz, ka Ministru kabinets, ja nepieciešams, nosaka nozares, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.

Partijas "Saskaņa" Saeimas deputāti rosināja minēto normu pārskatīt, uzsverot, ka šādu būtisku jautājumu izvērtēšanā nedrīkst atteikties no parlamentārās kontroles.

Līdz ar to deputāti rosināja piedāvāto normu papildināt, nosakot, ka minētās darbības valdība varētu veikt vien tad, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darba dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas ir piekritusi šādiem kritējiem un kārtībai. Tāpat opozīcijas parlamentārieši rosināja atteikties no piedāvātās normas, kas paredz tiesības valdībai vajadzības gadījumā noteikt nozares, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) pauda viedokli, ka dīkstāves pabalstu sistēma izrādījās pilnīgs fiasko.

"Fakti ir tādi, ka, neskatoties uz sākotnējiem plāniem palīdzēt vismaz 100 000 cilvēkiem, tam atvēlot 100 miljonus eiro, piešķirta ir tikai mazāk nekā trešdaļa summas. Mēs visi atceramies garās debates par pabalsta saņēmēju loka paplašināšanu. Valdība skaidri apliecinājusi vai nu savu nespēju, vai nevēlēšanos palīdzēt cilvēkiem," teica politiķis.

Viņš arī kritizēja valdības nespēju efektīvi noteikt Covid-19 krīzes skartās nozares un palīdzēt tām.

Minētos opozīcijas deputātu priekšlikumus Saeimas vairākums neatbalstīja.

Saeimai vēl jālemj par atbalstu likumprojektam kopumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu