Lukašenko atlaidis valdību – kas aiz tā slēpjas? (22)

Baltkrievijas prezidents Aleksandrds Lukašenko Foto: EPA/Scanpix
Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas kaimiņvalsts Baltkrievija pagājušajā nedēļā nonāca uzmanības lokā saistībā ar Aleksandra Lukašenko lēmumu atlaist valdību. Kā mēs varam izskaidrot šo prezidenta soli un kādu ainu tas iezīmē Baltkrievijas politikā? Komentāru sniedza Austrumeiropas Politikas pētījumu centra pētniece Beāte Livdanska.

Kas ir noticis?

Trešdien, 3. jūnijā, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja par valdības atlaišanu. Lukašenko par šo soli bija brīdinājis jau iepriekš, sakot, ka tas notiks pirms augustā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Viņa plāns ir izveidot jaunu valdību, lai iemantotu vēlētāju uzticību. Vienlaikus gan Lukašenko ir paziņojis, ka revolucionāru pārmaiņu valdības sastāvā nebūs. Tas tiek pamatots ar to, ka valsts saskaras ar koronavīrusa mestajiem izaicinājumiem un pašreizējā elite laika gaitā ir ieguvusi nepieciešamo pieredzi veiksmīga valdības darba nodrošināšanai. Viņaprāt, valdībai būtu jārīkojas proaktīvi un jāstimulē ekonomika, lai sadziedētu krīzes cirstās brūces.

Kā mēs varam izskaidrot šo Lukašenko soli? Kādu ainu tas iezīmē Baltkrievijas politikā? Atbildi portāls TVNET vaicāja Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētniecei Beātei Livdanskai.

Kā mēs varam izskaidrot šo Lukašenko soli?

Atslēgas vārds šajā stāstā ir vēlēšanas. «Ja skatāmies uz citu valstu izmantotajām polittehnoloģijām, tad parasti ir vērojama grēkāža meklēšana.

Piemēram, ja ir problēmas veselības sistēmā, kuras sabiedrībā izraisa plašu rezonansi, neapmierinātību, piketus un opozīcijas mobilizāciju, tiek atlaists veselības ministrs,» saka Livdanska. Baltkrievijas gadījumā šis triks ir izmantots, lai atlaistu visu valdību, jo šobrīd iedzīvotāju neapmierinātība ar Lukašenko režīmu ir sasniegusi ļoti lielus apmērus. Prezidentam bija jārīkojas, lai ar populistisku darbību palīdzību palielinātu savu popularitāti. Viņa mērķis ir parādīt, ka viņš tomēr ir nācijas līderis, spēj saglabāt varu un piedāvāt sabiedrībai to, ko tā vēlas. Viņa signāls sabiedrībai ir šāds: visās valsts problēmās ir vainojama tikai valdība un tās neizdarība. Papildus tam Lukašenko ir arī izdevīgi sabiedrībai jau pirms vēlēšanām parādīt konkrētas sejas, kuras būs pie varas līdz ar viņa ievēlēšanu. Tādā veidā cilvēku prātos tiek radīts efekts – par šīm sejām var balsot, jo tām var uzticēties. Šādu pieeju viņš ir izmantojis pirms daudzām vēlēšanām, saka pētniece.

Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Par Lukašenko popularitāti runājot, viņam pagaidām ļoti uz papēžiem min opozicionārs un bijušais banķieris Viktors Babariko, kurš arī ir pieteicis savu kandidatūru gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Pēc provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem, viņš uzvar ar ļoti lielu balsu pārsvaru. Pētniece norāda uz to, ka dažādās interneta platformās sabiedrībai ir ticis piedāvāts veikt balsojumu par sev vēlamajiem prezidenta kandidātiem. Pamatojoties uz šā balsojuma datiem, Lukašenko šobrīd dažādās interneta platformās iegūst tikai 3% sabiedrības atbalsta. Tikmēr Babariko atbalsts ir mērāms 40-55% robežās.

Šā iemesla dēļ Lukašenko ir ieguvis iesauku «Saša – 3%», kas ir kļuvis arī par opozīcijas saukli.

Kādu ainu tas iezīmē Baltkrievijas politikā?

Pētniece norāda, ka gaidāmās vēlēšanas būs citādākas, nekā mēs esam novērojuši līdz šim. Pat tad, ja Lukašenko falsificēs vēlēšanu rezultātus un vēlēšanās uzvarēs, viņam būs arvien grūtāk nostiprināt savu ietekmi Baltkrievijas politikā.

Lukašenko sauklis «Государство – это я!» (valsts tas esmu es) šajās vēlēšanās var izrādīties gana neefektīvs un neapvienot baltkrievu tautu tai grūtā brīdī. Respektīvi – tā var negribēt vienoties ap līderi un paust viņam atbalstu. Lukašenko par sliktu spēlē arī situācija ar Covid-19 izplatību. «Izskan arī viedokļi, ka Veselības ministrija un prezidents ir spēlējušies ar sabiedrībai izplatītajiem datiem,» saka Livdanska. Cilvēkiem šie dati nepatīk (īpaši veids, kā tiek atspoguļots mirušo skaits). Ne velti dalība vēlēšanās ir liegta arī citam opozicionāram - blogerim Sergejam Tikhanovskim. 

Foto: AFP/LETA

Komentējot Lukašenko izteikumus par to, ka valdības sastāvā noteikti nebūs revolucionāru pārmaiņu, Livdanska norāda uz viņa izteikumiem par Baltkrievijas suverenitāti. Pagājušajā nedēļā prezidents esot paudis, ka tā netiks atdota nevienam. Tāpat nevienam netiks ļauts Baltkrieviju sašķelt. Šajā gadījumā ar šķēlējiem ir domāta opozīcija, kuru valdība ļoti aktīvi vaino sabiedrības polarizēšanā. Līdz ar to jaunās valdības uzdevums arī ir saglabāt stipru, vienotu Baltkrieviju un neļaut valstī ieplūst nevēlamiem (opozīcijas) vējiem.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu